E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5046
Lasīšanai: 4 minūtes

Ieteicama pāratjaunojuma līguma noslēgšana

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. augustā, 2014
Linda

Labdien! Man ir kredīts bankā un vēl citās iestādēs, taču jau kādu gadu vienkārši vairs nespēju par visu samaksāt. Jau kādu laiku domāju par maksātnespējas procesa sākšanu, taču mani baida viena doma. Kad ņēmām dzīvokli, bija jāiemaksā pirmā iemaksa, ko saņēmām no bankas, ieķīlājot manas mammas dzīvokli, un tas ir kā atsevišķs kredīts uz mana vārda, dzīvokļa pirmai iemaksai (tur kavēta maksājuma nav). Vai šajā gadījumā, ja es iesniegšu maksātnespēju, mana mamma arī zaudēs dzīvokli un ja tā, tad varbūt var no tā izvairīties, lai tas neskartu viņu?

A
atbild:
08. septembrī, 2014
Maksātnespējas administrācija
Eduards Lipskis, Juridiskā departamenta juriskonsults

Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 128.panta trešo daļu fiziskās personas maksātnespējas process sastāv secīgi no bankrota procedūras un saistību dzēšanas procedūras. Bankrota procedūras ietvaros tiek realizēta visa parādnieka manta, un no tās realizācijas iegūtie līdzekļi novirzīti kreditoru prasījumu apmierināšanai, izņemot Civilprocesa likumā noteikto mantu, uz kuru nevar vērst piedziņu.

Ievērojot minēto, pasludinot fiziskās personas maksātnespējas procesu, iestāsies Maksātnespējas likuma 134.pantā noteiktās sekas, kuru starpā, atbilstoši minētā panta otrās daļas 2.punktam, Jūs zaudēsiet tiesības rīkoties ar visu savu mantu, kā arī ar valdījumā vai turējumā esošo trešajām personām piederošo mantu (izņemot mantu, uz kuru nevar vērst piedziņu), un šīs tiesības iegūs administrators, kurš saskaņā ar Maksātnespējas likuma 137.panta 10.punktu organizēs Jūsu mantas pārdošanu.

Attiecībā uz Jūsu mātes dzīvokli, kas kalpo kā nodrošinājums Jūsu saistību izpildei, Maksātnespējas administrācija norāda turpmāk minēto.

Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 92.panta pirmo daļu „parādnieka mantas” jēdzienā ietilpst:

  • parādnieka nekustamais īpašums un kustamā manta, tai skaitā naudas līdzekļi;
  • naudas līdzekļi, kas iegūti, atsavinot parādnieka mantu;
  • saskaņā ar Maksātnespējas likuma 93.pantu atgūtā manta;
  • augļi, kas iegūti no parādnieka mantas juridiskās personas maksātnespējas procesa laikā;
  • fiziskās personas maksātnespējas procesa laikā cita tiesiski iegūtā manta, kā arī parādnieka ienākumi, kas gūti fiziskās personas maksātnespējas procesa laikā (Maksātnespējas likuma 143.panta otrā daļa).

No augstākminētā izriet, ka Jūsu mātes ieķīlātais dzīvoklis neietilpst „parādnieka mantas” kopumā, un līdz ar to tas nav realizējams konkrētajā fiziskās personas maksātnespējas procesā.  

Ņemot vērā, ka pēc Jūsu maksātnespējas procesa pasludināšanas Jūs nevarēsiet turpināt pildīt saistības, iestāsies līgumā un Civillikumā noteiktās sekas par saistību neizpildi. Visdrīzāk ķīlas ņēmējs pēc Jūsu maksātnespējas procesa pasludināšanas būs tiesīgs atkāpties no līguma, kuru izpilde nodrošināta ar ķīlu, un vispārējā kārtībā realizēt ķīlas tiesības uz Jūsu mātei piederošo dzīvokli, atbilstoši Civillikuma 1319.pantam. Saskaņā ar Civillikuma 1319.pantu ķīlas ņēmējs, kuru parādnieks nav noteiktā laikā apmierinājis, var meklēt sev apmierinājumu no ieķīlātās lietas un šajā nolūkā spert visus vajadzīgos soļus tās pārdošanai.

Lai ķīlas ņēmējs pēc Jūsu maksātnespējas procesa pasludināšanas nerealizētu ķīlas tiesības uz Jūsu mātei piederošo dzīvokli, norādītājā gadījumā būtu nepieciešams, lai nodrošinātās saistības izpilde turpinātos. Piemēram, ja to pieļauj Jūsu mātes finansiālā situācija un līguma noteikumi, ir iespējama pārjaunojuma līguma noslēgšana, ar kuru Jūsu māte uzņemtos pildīt saistības, kas nodrošinātas ar ieķīlāto dzīvokli, Jūsu vietā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas