E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4823
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Svarīgi ir patapinājuma līguma nosacījumi

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2014
Zaiga

Labdien! Esmu mājas kopīpašuma daļas īpašnieks, ir patapinājuma līgums ar personu uz 30 gadiem ar ierakstu zemesgrāmatā. Vai varu rakstiski pieprasīt, ka šīs telpas vajadzīgas man pašam un lai pēc noteiktā termiņa tās atbrīvo, vai to var izdarīt tikai ar tiesas lēmumu?

A
atbild:
04. augustā, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Civillikuma 1947.pantā  ir noteikts: „Patapinājums (lietošanas aizdevums) ir līgums, ar kuru kādam nodod lietu bez atlīdzības, bet noteiktai lietošanai, ar nosacījumu atdot to pašu lietu.” 

Savukārt sadaļā „Patapinātāja pienākumi” ir šādas normas:

„1963. Patapinātājam nav tiesības ne kavēt lietas lietošanu saskaņā ar līgumu, ne prasīt, lai to atdod pirms lietošanas beigām vai pirms norunātā termiņa notecējuma, ja vien patapinājuma ņēmējs neizlieto savu tiesību nelietīgi.

1964. Ja neparedzēta apstākļa dēļ patapinātājam rodas nepieciešama vajadzība pēc lietas, tad patapinājuma ņēmējam nav tiesības to aizturēt, ja vien viņam to priekšlaicīgi atdodot neceļas sevišķi zaudējumi.”

Šajā gadījumā ir svarīgi, kādi nosacījumi saistībā ar līguma laušanu ir iekļauti patapinājuma līgumā, vai un kādi zaudējumi patapinājuma ņēmējam var rasties saistībā ar līguma laušanu (likumā noteikts, ka patapinātājam šajā gadījumā tie ir jāatlīdzina), vai patapinātājam tiešām ir šie neparedzētie apstākļi.

Šajā situācijā būtu vajadzīga jurista konsultācija. Ja ar patapinājuma ņēmēju vienošanās nav panākama, tad jautājums acīmredzot būs risināms tiesas ceļā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas