E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3980
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Bērna nodošana citas personas aprūpē jākārto bāriņtiesā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. martā, 2014
Māmiņa

Labdien. Dzīvoju kopā ar vīrieti - tālbraucēju un viņa 16 gadīgu meitu. Meitas mātei ir cita ģimene citā pilsētā. Praktiski meitu audzinu un uzturu es - viņai svešs cilvēks. Man interesē jautājums par pārstāvniecību (jo man uz doto brīdi nav pat tiesību uzzināt, kas notiek ar bērnu, ja kaut kas atgadās), uztura līdzekļu saņemšanu un nodokļu atvieglojumiem.

A
atbild:
27. martā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija
Līga Tetere, Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta galvenā inspektore

Pēc situācijas apraksta vien nebūs iespējams sniegt precīzu atbildi, kā to atrisināt. Kā LV portālam paskaidroja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta galvenā inspektore Līga Tetere, jāvērtē, kāpēc bērna māte nerūpējas par bērnu.

Civillikuma 179.pants noteic ikviena vecāka pienākumu samērā ar viņa mantas stāvokli uzturēt bērnu. Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Bērna mātei ne tikai ir jānodrošina uzturlīdzekļi meitai, rūpes par bērnu nozīmē arī saskarsmi un kontaktēšanos ar bērnu. Ja tā visa nav, var uzskatīt, ka mamma ir pametusi bērnu novārtā un viņa neliekas par bērnu ne zinis. Bērna tēvs vai Jūs par to varat informēt bāriņtiesu un lūgt pārtraukt mātei aizgādības tiesības. Tāpat tēvs var vērsties tiesā ar prasību piedzīt uzturlīdzekļus no mātes.  

Cits jautājums ir, cik ilga ir tēva prombūtne? Vai viņš rūpējas par meitu? Uz tēva prombūtnes laiku tēvam ir Jums jāizsniedz pie notāra apstiprināta pilnvara par tiesībām pārstāvēt bērna intereses skolā u.c., taču tad šādai pilnvarai vajadzētu būt arī no bērna mātes. 

Ja tēvs ir prombūtnē ilgāk par trim mēnešiem, tad Bērnu tiesību aizsardzības likuma 45.1 panta pirmā daļa paredz, ka vecāki var nodot bērnu citas personas aprūpē Latvijā uz laiku, kas ilgāks par trim mēnešiem, ja pirms nodošanas vecāku dzīvesvietas bāriņtiesa atzinusi, ka šāda nodošana atbilst bērna interesēm un persona spēs bērnu pienācīgi aprūpēt. Jāuzsver, ka tad bērna vecāku pienākums gādāt par uzturlīdzekļiem nemazinās.

 Jebkurā gadījumā Jums vai meitenes tēvam ir jāvēršas dzīvesvietas bāriņtiesā, kur, iepazīstoties ar izveidojušos situāciju, Jums palīdzēs rast bērnam labvēlīgāko risinājumu

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas