E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4345
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Uzturlīdzekļi, ja bērns atrodas krīzes centrā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. maijā, 2014
Martins Meiris

Labdien, gribētu zināt, vai man būtu jāmaksā uzturlīdzekļi pa to laiku, kad bērns atrodas krīzes centrā? Ja būtu jāmaksā, tad tas nebūtu godīgi, jo bērnam tā nauda tad netiek, māte var tērēt, kā grib.

A
atbild:
26. maijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Jautājumā neesat norādījis, vai uzturlīdzekļus maksājat brīvprātīgi vai tie piedzīti ar tiesas spriedumu. Ja uzturlīdzekļi ir piedzīti ar tiesas spriedumu, tad Jums jāpilda tiesas nolēmumā noteiktais un jānodrošina bērna mātei (prasītājai) uzturlīdzekļi bērna uzturam noteiktajā apmērā un kārtībā katru mēnesi. Jebkurā gadījumā Jūsu pienākums uzturēt bērnu neizbeidzas, ja tas atrodas krīzes centrā. 

Šajā situācijā būtisks ir jautājums – kāpēc bērns atrodas krīzes centrā? Vēršam uzmanību uz Civillikuma 177.pantu, kurā noteiktas abu vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Šī likuma izpratnē rūpes par bērnu neaprobežojas ar finansiālu nodrošinājumu, proti, ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bet arī noteic abu vecāku pienākumu gādāt par bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu, garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšanu, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam.

Šī paša likuma 179.pants noteic, ka pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem

Tāpēc, ja Jums rodas šaubas par to, vai māte spēj gādāt par bērnu un izlieto bērnam paredzēto naudu lietderīgi, jāvēršas dzīvesvietas bāriņtiesā, kur, iepazīstoties ar izveidojušos situāciju, Jums palīdzēs rast bērnam labvēlīgāko risinājumu

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas