E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34167
Lasīšanai: 2 minūtes

Pēc BKA izmantošanas darbinieks jānodrošina ar iepriekšējo, līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu

J
jautā:
10. oktobrī, 2024
Elina

Labdien! Esmu sākumskolas skolotāja un strādāju pašvaldības iestādē. Nākamgad maija beigās jāatgriežas darbā pēc BKA. Kā zināms, skolotāji vasaras mēnešos dodas atvaļinājumā. Vai darba devējs, pamatojoties uz to, ka vasarā pedagogi ir atvaļinājumā, drīkst man samazināt darba laiku no pilnas slodzes uz pusslodzi? Vai vasaras mēnešos darba devējam ir jāspēj nodrošināt darbs, lai saņemtu tādu pašu samaksu, kāda bija, pirms devos BKA? 

A
atbild:
17. oktobrī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 156. panta ceturtā daļa darba devējam uzliek pienākumu darbiniekam saglabāt iepriekšējo darbu pēc viņa atgriešanās no bērna kopšanas atvaļinājuma. Ja tas nav iespējams, tad darbiniekam jānodrošina līdzīgs vai līdzvērtīgs darbs ar ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem. 

Citiem vārdiem sakot, darba devējs nevar mainīt nodarbinātības noteikumus, grozot darba līgumu uz nepilnu darba laiku, tikai tādēļ, ka skolā vasaras laikā nenotiek mācības. Šāda rīcība nozīmētu būtiski pasliktināt jūsu tiesisko stāvokli, kas ar likumu ir aizliegts. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 85 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas