E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33964
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Vide

Ja pie bērnudārza logiem izvietota atkritumu tvertne

J
jautā:
19. septembrī, 2024
Liene

Labdien! Rīgā pie privātā bērnudārza logiem dzīvokļu ēkas īpašnieks ir novietojis mazo apaļo atkritumu tvertni ar vietu, kur nodzēst cigaretes. Bērnudārzs no šī īpašnieka īrē telpas. Īpašnieks miskasti atsakās novākt, lai gan to regulāri apčurā suņi un pie bērnudārza kāpnēm viss asfalts ir nočurāts, zem logiem regulāri kāds smēķē un dūmu smaka nonāk bērnudārza telpās. Vai ēkas īpašnieks drīkst novietot atkritumu tvertni uz koplietošanas gājēju ietves tik tuvu bērnudārza un citu īrnieku logiem? Pie kā vērsties, lai šī atkritumu tvertne tiktu novākta? 

A
atbild:
Šodien

Ministru kabineta noteikumos Nr. 240 “Vispārīgie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi” norādīts, ka atkritumu tvertnes nevar izvietot tuvāk par 10 m no daudzdzīvokļu mājas fasādes ar logiem un tuvāk par 20 m no izglītības iestādes ieejas, bērnu rotaļu laukuma vai atpūtas zonas.  

“Rīgas valstspilsētas pašvaldības Pilsētas attīstības departaments šos attālumus izvērtē būvniecības iecerēs, kur paredzēta atkritumu novietņu (nojumes, laukumi) izbūve,” paskaidro Rīgas valstspilsētas pašvaldībā.  

Ministru kabineta noteikumi Nr. 253 “Atsevišķu inženierbūvju būvnoteikumi” noteic, ka atsevišķu labiekārtojuma elementu būvdarbiem, tostarp brīvi stāvošas atkritumu tvertnes būvdarbiem, būvniecības ieceres dokumentācija nav nepieciešama. Taču tāpat, to izvietojot, nepieciešams ievērot Ministru kabineta noteikumos Nr. 240 ietvertās prasības.  

Tāpat arī saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 253 labiekārtojuma elementa būvniecība ir jāskaņo ar zemesgabala īpašnieku, būves īpašnieku vai, ja tāda nav, tad ar zemesgabala vai būves tiesisko valdītāju un trešajām personām, kuru tiesības tiek skartas, ja normatīvajos aktos par saskaņojuma nepieciešamību nav noteikts citādi. 

Rīgas valstspilsētas pašvaldībā arī norāda, ka Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos un Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas (RVCAZ) teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos ir iekļauts pienākums atsevišķa labiekārtojuma elementa izvietojumu RVCAZ saskaņot ar Rīgas pašvaldības Pilsētas attīstības departamentu, lai izvērtētu šāda elementa iederību pilsētvidē un konkrētajā vietā. 

“Ja, izvietojot tvertni, ir nepieciešama būvniecības ieceres dokumentācija un nav ievēroti nosacījumi, kas noteikti Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos, RVCAZ teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos un Ministru kabineta noteikumos, aicinām vērsties Rīgas valspilsētas pašvaldības Pilsētas attīstības departamentā, bet, ja būvniecības dokumentācija nav nepieciešama, jautājums risināms civiltiesiskā kārtībā,” skaidro Rīgas valstspilsētas pašvaldībā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 82 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas