E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33709
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Valsts veikto iemaksu periodi par nestrādājošu cilvēku ar invaliditāti veido stāžu pensijai

J
jautā:
25. augustā, 2024
Aivita

Kuras invaliditātes grupas (1., 2. vai 3.) ieskaita darba stāžā?

A
atbild:
27. augustā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts veic sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par personu ar invaliditāti, kura nav reģistrēta kā darba ņēmējs vai nav sociāli apdrošināta kā pašnodarbinātais. Tās ir iemaksas tikai pensijai, kas veido apdrošināšanas (darba) stāžu pensijai. 

Likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 5. pantā ir noteiktas sociāli apdrošināmās personas, tai skaitā jau minētās personas ar invaliditāti. Likumā nav paredzēts, ka valsts apdrošināšana ir atkarīga no invaliditātes grupas. 

Katrs pats var uzzināt informāciju, par kādu periodu viņš ir apdrošināts un no kāda iemaksu objekta veiktas iemaksas. Visērtāk to izdarīt, autorizējoties portālā latvija.gov.lv un izvēloties e-pakalpojumu “VSAA informācija un pakalpojumi”, kur izziņas veidā var saņemt informāciju par savām sociālās apdrošināšanas iemaksām, kā arī no valsts budžeta veiktajām obligātajām iemaksām un apdrošināšanas periodiem, sākot ar 1996. gadu. Minētā informācija apskatāma izziņā “Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas