E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33681
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai vēsturiskajā centrā var izveidot jaunu logu daudzdzīvokļu ēkas ārsienā

J
jautā:
23. augustā, 2024
Rihards

Labdien! Vai no būvniecības/ugunsdrošības viedokļa ir pieļaujams izveidot jaunu logu daudzdzīvokļu ēkas ārsienā (ugunsmūrī), kas vērsta uz iekšpagalmu? Ēka atrodas Rīgas vēsturiskajā centrā un ir reģiona nozīmes kultūras piemineklis. 

A
atbild:
02. septembrī, 2024

No ugunsdrošības viedokļa ir pieļaujams izveidot neveramu logu, kura ugunsizturības rādītāji atbilst Ministru kabineta noteikumu Nr. 333 “Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 201-15 “Būvju ugunsdrošība” ” noteiktajiem kritērijiem ugunsdrošai sienai atbilstoši konkrētās ēkas ugunsnoturības klasei. Ja ēka ir reģiona nozīmes kultūras piemineklis, šādiem darbiem jāsaņem Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes saskaņojums, kā arī kopīpašnieku saskaņojumi atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likumam. 

Saskaņā ar Rīgas domes 2006. gada 7. februāra saistošajos noteikumos Nr. 38 “Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas izmantošanas un apbūves noteikumi” noteikto mājas pagalma pusē var ierīkot nedzīvojamu telpu logus, ja attālums starp logu un pretī esošo sienu nav mazāks par 3 m, bet pret kaimiņu zemesgabala robežu – nav mazāks par 4,3 m (294. punkts). 

Ēkas sienā pagalma pusē var ierīkot logus dzīvojamo telpu apgaismošanai, ja to attālums līdz pretī stāvošai sienai nav mazāks kā 5,2 m un pretī stāvošās sienas augstums nepārsniedz šo attālumu vairāk kā par 6 m (296.4. apakšpunkts). 

Ēkas sienā pagalma pusē var veidot logus dzīvojamo telpu apgaismošanai, ja to attālums līdz zemesgabala robežai nav mazāks kā 4,3 m un tiek būvēta divu stāvu ēka, un 6,4 m, ja tiek būvēta ēka ar vairāk kā diviem stāviem (296.5. apakšpunkts).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas