E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33582
Lasīšanai: 3 minūtes

Arodslimība pensijas vecumā

J
jautā:
14. augustā, 2024
Aldis

Kā aprēķina atkārtotu arodslimību, esot pensijā? 

A
atbild:
29. augustā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Arī pensijas vecumā var noteikt arodslimību un aprēķināt atlīdzību, taču tās izmaksa ir saistīta ar pensijas apmēru. 

Ja personai P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Aroda un radiācijas medicīnas centra ārstu komisija ir konstatējusi arodslimību (izsniegts atzinums par arodslimību) un, pamatojoties uz to, Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija ir noteikusi darbspēju zaudējumu, kas ir lielāks par 25%, personai saskaņā ar likumu “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām” ir tiesības uz 14. panta otrajā daļā noteikto apdrošināšanas atlīdzību, konkrētajā gadījumā – atlīdzību par darbspēju zaudējumu un papildu izdevumu kompensāciju. 

Tiesības uz atlīdzību ir apdrošinātai personai, par kuru darba devējs veicis (vai tam bija jāveic) valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas apdrošināšanai pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām ne mazāk kā trīs gadus. Atlīdzību piešķir arī tad, ja persona vairs nav darba ņēmējs. 

Ja atlīdzība tiek piešķirta personai, kura saņem vecuma pensiju, to izmaksā šādi: 

  • ja vecuma pensijas apmērs ir mazāks par piešķirtās atlīdzības apmēru, izmaksā starpību starp atlīdzības apmēru un vecuma pensijas apmēru; 
  • ja vecuma pensijas apmērs ir vienāds ar atlīdzības apmēru vai to pārsniedz, atlīdzību neizmaksā. 

Ārstu komisija atzinumā, kas tiek izsniegts par arodslimību, norāda arī laiku, kad atkārtoti jāierodas uz medicīnisko apskati pie arodslimību ārsta, kā arī informē par to ģimenes ārstu, pie kura persona ir reģistrēta. Lai novērtētu slimības norisi un ārstēšanās rezultātus, ģimenes ārsts nosūta arodslimnieku pie arodslimību ārsta atkārtotai medicīniskajai apskatei atzinumā norādītajā laikā. 

Atkārtoti ierodoties pie arodslimību ārsta, personu izmeklē, ja nepieciešams, nosūta uz papildu izmeklējumiem un konsultācijām pie speciālistiem, nosaka diagnozi un nosūta konsultācijai uz ārstu komisiju, kura, izvērtējot personas izmeklējuma rezultātus, sniedz atkārtotu atzinumu. 

Ja ir pasliktinājusies veselība, jums par to jāinformē ģimenes ārsts un jānoskaidro, kādas ir turpmāk veicamās darbības.  

Arodslimību izmeklēšanas un uzskaites kārtība ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 908. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 134 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas