E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33427
Lasīšanai: 3 minūtes

Kādā gadījumā būvniecības iepirkumā lieto vārdu “ekvivalents”

J
jautā:
26. jūlijā, 2024
Andis

Vai ir atļauts būvniecības ieceres dokumentācijā (būvprojektu rasējumos, specifikācijās) norādīt konkrēto būvizstrādājumu ražotāju ar norādi “ekvivalents”? Kuri normatīvie akti to regulē? 

A
atbild:
08. augustā, 2024

Saskaņā ar Būvniecības likuma 10. panta pirmo daļu būvizstrādājumus atļauts piedāvāt Latvijas tirgū, kā arī stacionāri iebūvēt būvēs, ja tie ir derīgi paredzētajam izmantojumam, nodrošina būvei izvirzīto būtisko prasību izpildi un atbilst būvniecību regulējošu normatīvo aktu prasībām. Savukārt saskaņā ar Ministru kabineta 2014. gada 19. augusta noteikumu Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” 100.4. apakšpunktu atbildīgajam būvdarbu vadītājam ir pienākums nodrošināt, ka būvdarbos tiek izmantoti tikai būvprojektam atbilstoši būvizstrādājumi, kuriem ir atbilstību apliecinoši dokumenti. 

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka privātajos projektos nav ierobežojuma paredzēt būvniecības ieceres dokumentācijā kādu konkrētu būvizstrādājumu. Par to netieši liecina Būvniecības likuma 192. panta ceturtā daļa  būvdarbu veicējs nodrošina būvdarbu rezultātā tapušās būves vai tās daļas atbilstību būvprojektam un tajā ietvertajiem risinājumiem, kā arī atbild par būvdarbu kvalitāti un atbilstošu būvizstrādājumu un to iestrādes tehnoloģiju izmantošanu (ciktāl būvprojektā nav tieši norādīts noteikts būvizstrādājums vai tā iestrādes tehnoloģija). 

Tāpat informējam, ka jautājumu par norādēm uz konkrēto būvizstrādājumu ražotāju regulē Publisko iepirkumu likums un Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likums. Šajos likumos ir noteikts: ja tas nav izšķirīgi svarīgi iepirkuma līguma priekšmeta pastāvēšanai, tad tehniskajās specifikācijās nenorāda specifisku izcelsmi, īpašu procesu, kas raksturo tikai kāda konkrēta piegādātāja preces vai pakalpojumus, zīmolu, patentus vai specifiskus preču veidus, kas noteiktiem piegādātājiem vai precēm rada priekšrocības vai noraidīšanas iemeslu. Izņēmuma gadījumos šādu norādi var iekļaut, ja nav iespējams sagatavot pietiekami precīzu un skaidru iepirkuma līguma priekšmeta aprakstu. Tādā gadījumā norādi lieto kopā ar vārdiem “vai ekvivalents”. 

Līdz ar to, ja tiek piemērots Publisko iepirkumu likums vai Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likums, tad šādu norādi tehniskajā specifikācijā var iekļaut tikai izņēmuma gadījumā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas