E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33340
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Dzīvokļu īpašnieku datu publiska pieejamība

J
jautā:
18. jūlijā, 2024
Oļesja

Labdien! Vai ir likumīgi pieļaujams, ka mūsu mājas kāpņu telpā uz sienas ir izvietots saraksts ar dzīvokļu numuriem un blakus norādīts dzīvokļa īpašnieka vārds un uzvārds? 

A
atbild:
22. jūlijā, 2024

Fizisko personu datu apstrādi Latvijā reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679 un Latvijas Republikas nacionālie tiesību akti. Saskaņā ar regulas 5. pantu, kas nosaka datu apstrādes pamatprincipus, lai veiktu jebkādu datu apstrādi, ir nepieciešams datu apstrādes mērķis un tiesiskais pamats.

Dzīvokļu īpašumu pārvaldīšanā Latvijā darbojas speciālā tiesību norma Dzīvokļa īpašuma likums.

Minētā likuma 20.1 pants noteic, ka dzīvokļa īpašnieku identificējošos datus (fiziskajai personai vārdu, uzvārdu, personas kodu; juridiskajai personai nosaukumu, reģistrācijas numuru), kā arī datus par dzīvokļa īpašniekam piederošā dzīvokļa īpašuma atsevišķā īpašuma adresi un domājamām daļām un kadastra numuru dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanai Būvniecības informācijas sistēmā nodrošina bez maksas, izmantojot valsts informācijas sistēmas.

Tādējādi datu apstrādes mērķis, apjoms un vide (kurā šie dati ir pieejami) ir noteikts minētajā pantā.

Ja vien dzīvokļu īpašnieks nav piekritis savu personas datu publiskošanai kāpņutelpā uz sienas ir izvietotajā sarakstā, tad šāda apstrāde nav pamatota un nav tiesiska.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas