E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33049
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Lietas dalībniekam ir tiesības rakstveidā vērsties pie tiesas priekšsēdētāja

J
jautā:
20. jūnijā, 2024
Māris

Vai tiesnesei ir tiesības atteikt izskatīt civillietu tiesas sēdē, ja tiek lūgts to skatīt? Kas ir atbildīgs par to, ka portālā elieta.lv radās problēma, kā rezultātā laikus nesaņēmu informāciju, un tiesa neņēma vērā konkrēto faktu? Vai atbildīgais šajā situācijā nav tiesu portāls? Kur jāvēršas, lai iesniegtu sūdzību par tiesneses neatbilstību ieņemamajam amatam? 

A
atbild:
28. jūnijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Saskaņā ar likuma “Par tiesu varu” 11. pantu, kas nosaka nepieļaujamību iejaukties tiesas darbā, valsts iestādēm, sabiedriskajām un politiskajām organizācijām, citām juridiskajām un fiziskajām personām ir pienākums respektēt un ievērot tiesu neatkarību un tiesnešu neaizskaramību. Nav pieļaujama tiesas spriešanas ierobežošana, iespaidošana, ietekmēšana, tieši vai netieši draudi, citāda prettiesiska iejaukšanās tiesas spriešanā, neatkarīgi no tā, kādā nolūkā un ar kādu ieganstu tas tiktu darīts. Jebkura tiesneša ietekmēšana un iejaukšanās tiesas spriešanā  ir sodāma likumā noteiktajā kārtībā. Nevienam nav tiesību pieprasīt no tiesneša atskaiti vai paskaidrojumus par to, kā konkrētā lieta izskatīta, vai arī apspriedes laikā izteikto viedokļu izpaušanu. 

Tādējādi tiesnesis vada tiesas sēdi, nodrošinot tajā tādu kārtību, lai visiem lietas dalībniekiem būtu vienādas iespējas piedalīties lietas apstākļu noskaidrošanā, un ir atbildīgs par kārtības uzturēšanu tiesas sēdē. Lietas dalībniekiem, lieciniekiem, ekspertiem un tulkiem jāievēro likumā noteiktā kārtība un bez iebildumiem jāievēro tiesneša norādījumi un tiesas lēmumi. Pārējās tiesas sēžu zālē klātesošās personas nedrīkst traucēt tiesas sēdes norisi. 

Likuma 13. pants noteic, ka tiesnesis ar tiesas spriešanu saistīto pienākumu izpildes laikā ir neaizskarams. 

Ja jums ir iebildumi par lietas izskatīšanu vai tiesneša darbu, vadot tiesas sēdi, jums ir tiesības ar iesniegumu vērsties pie konkrētās tiesas priekšsēdētāja, skaidrojot savu viedokli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas