E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32702
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Kā pareizi izteikt piedāvājumu izmantot pirmpirkuma tiesības

J
jautā:
19. maijā, 2024
Vjačeslavs

Sveiki! Esmu privātmājas īpašnieks uz citai personai piederošas zemes. Es gribu pārdot savu nekustamo īpašumu. Kā pareizi piedāvāt zemes īpašniekam nopirkt māju, lai atteikuma gadījumā to varētu pārdot trešajai personai? Paldies! 

A
atbild:
22. maijā, 2024

Likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” 14. panta otrā daļa noteic: “Ja ēkas (būves) ir patstāvīgs īpašuma objekts, tā pirmpirkuma vai izpirkuma tiesības ir zemes īpašniekam. Tādas pašas pirmpirkuma vai izpirkuma tiesības ir ēku (būvju) īpašniekam, ja atsavina zemesgabalu.” Tātad, pārdodot privātmāju, kas ir jūsu zemesgrāmatā ierakstītais īpašums un atrodas uz citai personai piederošā zemesgabala, zemesgabala īpašniekam ir pirmpirkuma tiesības uz konkrēto privātmāju.  

Par to, kā pareizi piedāvāt zemes īpašniekam nopirkt māju, varat lasīt LV portāla skaidrojumā “Pirmpirkuma tiesības – kad tās jāpiedāvā?”. Minētajā publikācijā zvērināta notāre Anta Maldupe-Krūmiņa skaidro, ka piedāvājumu izmantot pirmpirkuma tiesības vislabāk izteikt rakstveidā un izsniegt pret parakstu. Šādu piedāvājumu var veikt ar zvērināta notāra starpniecību, nosūtot paziņojumu. Strīdu gadījumā zvērināts notārs izsniegs dokumentu, kas būs pierādījums faktam, ka nekustamā īpašuma īpašnieks ir izteicis piedāvājumu izmantot pirmpirkuma tiesības. Lai ar notāra palīdzību piedāvātu zemes īpašniekam izmantot pirmpirkuma tiesības, jums būtu jāvēršas pie zvērināta notāra 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas