E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31373
Lasīšanai: 3 minūtes

Par pārkāpumiem sociālo iemaksu veikšanā jāvēršas VID

J
jautā:
03. janvārī, 2024
Evija

Labdien! Pēc darba attiecību pārtraukšanas uzzināju, ka darba devējs nav maksājis manas sociālās apdrošināšanas iemaksas. Kā rīkoties šajā situācijā?

A
atbild:
10. janvārī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likumā ir noteikti darba devēja pienākumi, tai skaitā katru mēnesi izsniegt darbiniekam algas lapiņu, kurā ir redzamas gan nostrādātās stundas, gan atalgojums, gan nodokļu maksājumi, tostarp valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Darbiniekam ir tiesības prasīt algas lapiņu, ja darba devējs nepilda savus pienākumus. Savukārt pārliecināties, vai darba devējs maksā nodokļus, ir iespējams portālā Latvija.lv, un darbinieki ir aicināti to darīt, nepaļaujoties uz pieņēmumu, ka viss ir kārtībā.

Konkrētajā situācijā jūs varat gan vērsties Valsts ieņēmumu dienestā (uzticības tālrunis: 80009070; e-pasta adrese: parkapumi@vid.gov.lv), gan informēt par pārkāpumiem bijušajā darba vietā Valsts darba inspekciju (Valsts darba inspekcijas reģionālo inspekciju kontaktinformācija ir pieejama VDI tīmekļvietnē).

Likumā “Par nodokļiem un nodevām” ir noteikts, kad Valsts ieņēmumu dienests var apturēt nodokļu maksātāja saimniecisko darbību (uzņēmums izvairījies no nodokļu vai nodevu maksāšanas; uzņēmums nodarbina personas, ar kurām nav noslēgts rakstveida līgums; nodokļu maksātājs lieto kases aparātu, hibrīda kases aparātu, kases sistēmu, specializēto ierīču un iekārtu datorprogrammu vai grāmatvedības informācijas datorsistēmu, kurai ir mainīta programmatūra vai veiktas citas darbības, ar kurām radīta iespēja slēpt vai samazināt ar nodokļiem un nodevām apliekamo objektu, vai arī nodokļu maksātājs lieto normatīvajiem aktiem neatbilstošu nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīci vai iekārtu; nodokļu maksātājs nodarbinātajai personai izmaksā ienākumus, kuri nav uzrādīti grāmatvedības uzskaitē, un citos gadījumos).

Papildus norādāms, ka darba ņēmēji ir obligāti pakļauti sociālajai apdrošināšanai. Ja ir bijis noslēgts darba līgums, atbilstoši tam veikts darbs, aprēķināta un izmaksāta alga, tas, ka darba devējs nav veicis sociālos maksājumus, neietekmē personas tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 259 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas