E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30655
Lasīšanai: 4 minūtes

Piedziņas vēršana uz dāvinātu nekustamo īpašumu

J
jautā:
08. oktobrī, 2023
Oļegs

Mammai dzīvoklis ir vienīgais mājoklis. Viņa vēlas noformēt uz mana vārda šī dzīvokļa dāvinājumu. Man ir divas izpildu lietas, kas atrodas pie tiesu izpildītājiem. Vai tiesu izpildītājiem ir tiesības arestēt vai izsolīt dāvināto dzīvokli, kas ir mammas vienīgais mājoklis? Vai dāvinātais dzīvoklis būs šķērslis fiziskās personas maksātnespējas noformēšanai? Kā var piespiest pārdot dāvināto dzīvokli (ja tas ir mammas vienīgais mājoklis), lai atmaksātu naudu kreditoriem?

A
atbild:
27. novembrī, 2023

Ja jūs iegūstat īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu un tas uz jūsu vārda tiek reģistrēts zemesgrāmatā, tad tiesu izpildītājs uz to var vērst piedziņu un rīkot dzīvoklim izsoli. Piedziņas vēršana uz nekustamo īpašumu ir viens no piespiedu izpildes līdzekļiem.

Arī maksātnespējas procesā maksātnespējas administrators nekustamajam īpašumam var rīkot izsoli.

Maksātnespējas likuma 148. pants nosaka vienošanos par parādnieka mājokļa saglabāšanu parādnieka īpašumā:

“(1) Nodrošinātais kreditors un parādnieks var noslēgt vienošanos par to, ka fiziskās personas maksātnespējas procesa laikā netiek pārdots parādniekam piederošais mājoklis, kas ir ieķīlāts par labu nodrošinātajam kreditoram.

(2) Šā panta pirmajā daļā minētajā gadījumā fiziskās personas maksātnespējas procesa laikā nodrošinātajam kreditoram tiek veikts maksājums, kas nepārsniedz summu, kura būtu maksājama parādniekam, īrējot par nodrošinājumu kalpojošo parādnieka mantu fiziskās personas maksātnespējas procesa laikā.

(3) Šā panta otrajā daļā minētos maksājumus veic administrators no parādnieka mantas atbilstoši parādnieka un nodrošinātā kreditora saskaņotajam grafikam. Par nodrošinātajam kreditoram veiktajiem maksājumiem tiek samazināts šā kreditora prasījums.

(4) Ja parādniekam pēc bankrota procedūras pabeigšanas tiek piemērota saistību dzēšanas procedūra, šajā pantā minētā vienošanās paliek spēkā un nodrošinātais kreditors saistību dzēšanas procedūras laikā saņem maksājumus, kas nav lielāki par šā panta otrajā daļā minētajiem.

(5) Nodrošinātais kreditors ir tiesīgs atkāpties no noslēgtās vienošanās un lūgt par nodrošinājumu kalpojošās parādnieka mantas pārdošanu, ja netiek veikti vienošanās nosacījumos paredzētie maksājumi.

(6) Ja ar parādnieku kopā mājoklī, kura kadastrālā vērtība nepārsniedz 142 287 eiro, dzīvo tā apgādībā esošas personas un šis mājoklis ar parādnieku kopā dzīvojošajām un tā apgādībā esošajām personām ir deklarētā dzīvesvieta, šāda mājokļa pārdošanu izsolē ir iespējams atlikt uz laiku līdz vienam gadam no fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas dienas, lai parādnieks sameklētu citu mājokli. Šāda iespēja paredzama fiziskās personas mantas pārdošanas plānā.

(7) Par mājokli šā likuma izpratnē uzskatāms parādniekam piederošs īpašums, kurā tas pēdējo sešu mēnešu laikā pirms dienas, kad tiesā iesniegts maksātnespējas procesa pieteikums, ir deklarējis savu dzīvesvietu.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas