E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30501
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Vai likums paredz sodu par nepiederošas personas atrašanos īpašumā

J
jautā:
18. septembrī, 2023
Aleksandra

Labdien! Vai ar likumu policija uz iesnieguma pamata var sodīt fizisku personu, ja nepiederošā persona svešā privātīpašumā (teritorijas ārpagalmā) atradās ar mērķi glābt savu nepilngadīgo bērnu no tēva fiziskās un emocionālās vardarbības? Vai par to ir paredzēts sods?

A
atbild:
19. septembrī, 2023
Sandis Zellis
jurists

Zemes īpašnieks ir tiesīgs liegt nepiederošām personām šķērsot sava īpašuma teritoriju. Lai arī likumā nav konkrētas tiesību normas, kas paredzētu sodu par nepiederošas personas atrašanos īpašumā, tomēr vispārīgi iespējams piemērot Administratīvo sodu likuma par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valodas lietošanas jomā 11. pantu, kas noteic, ka par sabiedriskās kārtības traucēšanu, pārkāpjot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot personu mieru, iestāžu, komersantu vai citu institūciju darbu vai apdraudot savu vai citu personu drošību (sīkais huligānisms), piemēro naudas sodu no 70 līdz 500 eiro.

Vienlaikus jāņem vērā, ka konkrētajā gadījumā aprakstītā rīcība, bez atļaujas iekļūstot citai personai piederošā īpašumā, visticamāk, atbilst galējās nepieciešamības pazīmēm, kas izslēdz administratīvo atbildību. Proti, Administratīvās atbildības likuma 10. panta otrā daļa noteic, ka galējā nepieciešamība ir stāvoklis, kurā persona rīkojas, lai novērstu kaitējumu, kas apdraud šo vai citu personu, šīs personas vai citas personas tiesības, kā arī valsts vai sabiedrības intereses, ja attiecīgo kaitējumu konkrētajos apstākļos nav iespējams novērst ar citiem līdzekļiem un ja radītais kaitējums ir mazāks nekā novērstais.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas