E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30306
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
2
2

Kanabisa sēklu kā suvenīra produktu iegāde internetā

J
jautā:
24. augustā, 2023
Deniss

Labdien! Vai marihuānas sēklas var iegādāties internetā kā suvenīra objektu no citas valsts? (Stingri uzsverot faktu, ka tās netiek audzētas vai tamlīdzīgi.)

A
atbild:
31. augustā, 2023

Kanabiss (saukts arī par marihuānu) saskaņā ar likuma “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību” 2. pielikuma 7. punkta ceturto apakšpunktu iekļauts Latvijas kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru I sarakstā (aizliegtās sevišķi bīstamās narkotiskās vielas un tām pielīdzinātās psihotropās vielas un augus). Saskaņā ar ANO 1961. gada 30. marta Vienoto konvenciju par narkotiskajām vielām (grozīta ar 1972. gada protokolu) kanabiss ir auga galotnītes ar ziediem vai augļiem (neietverot sēklas un lapas, kas neatrodas galotnītēs), no kurām vēl nav ekstrahēti sveķi, neatkarīgi no tā, kā tās apzīmē.

Narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī prekursoru likumīgās aprites likuma (turpmāk – Aprites likums) 5. pantā ir norādīts, ka aizliegts audzēt, ražot, izgatavot, importēt, eksportēt, izplatīt, reklamēt, transportēt, glabāt, nodot par atlīdzību vai bez tās, iegādāties un lietot, kā arī sūtīt cauri Latvijas teritorijai I sarakstā iekļautos augus, vielas un zāles.

Tāpat vēlamies norādīt, ka saskaņā ar Aprites likuma 6. panta pirmo daļu ir aizliegts audzēt tādu psihotropo un narkotisko vielu saturošus augus kā Indijas kaņepe (Cannabis sativa subsp. indica), izņēmuma gadījumā, rūpnieciskām vajadzībām, kā arī dārzkopības mērķiem atļauts audzēt sējas kaņepes (Cannabis sativa subsp. sativa). Audzējot sējas kaņepes rūpnieciskām vajadzībām, atļauts izmantot tikai Eiropas Savienības lauksaimniecības kultūraugu šķirņu kopējā katalogā iekļauto šķirņu sertificētas vai kaņepju saglabājamās šķirnes oficiāli pārbaudītas sēklas. Sējas kaņepes atļauts audzēt tikai atklātā laukā (tās nedrīkst audzēt telpās un segtajās platībās — siltumnīcās vai zem plēves), taču sīkāku informāciju par sējas kaņepēm varat uzzināt, vēršoties pēc konsultācijas Zemkopības ministrijā.

Ņemot vērā iepriekš norādīto, aicinām stingri izvērtēt nepieciešamību iegādāties kanabisa sēklas kā suvenīra produktu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas