E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30249
Lasīšanai: 2 minūtes

Ārstiem nav pieejami visi personas veselības dati

J
jautā:
19. augustā, 2023
Anna

Labdien! Vai ārstiem slimnīcā ir pieejama pilna, detalizēta pacienta slimības vēsture? Tuvinieks ir iestājies slimnīcā, apmēram pēc nedēļas man prasa par tuvinieka slimības vēsturi. Tas ir atkārtojies vairākas reizes. Vai pastāv papildu medicīniski iemesli, kas varētu būt saistīti ar jautājumiem radiniekam par slimības vēsturi? Vai tas ir saistīts ar faktu precizēšanu? Vai ārstam ir pieejama informācija, kādus medikamentus pacients lieto? Vai attiecībā uz šo informāciju slimnīcai ir sadarbība ar ģimenes ārstu vai citiem medicīnas speciālistiem? Paldies par skaidrojumu!

A
atbild:
19. septembrī, 2023
Veselības inspekcija
Inese Vēvere, Veselības aprūpes departamenta vecākā referente
Santa Galiņa
LV portāls

Latvijā nav vienotas informācijas sistēmas, kurā būtu apkopoti visi dati par konkrētas personas veselību.

Nacionālajā veselības dienestā skaidro: “Ārstniecības persona, kura vada pacienta ārstniecību, pieņem ar pacienta ārstniecību saistītus lēmumus, saskaņā ar Pacientu tiesību likumu ir tiesīga ārstniecības nolūkos lūgt informāciju par pacienta slimības vēsturi citām ārstniecības iestādēm vai pašam pacientam, vai personai, kura ir tiesīga pārstāvēt pacientu. Tāpat arī pacientam savu iespēju un zināšanu robežās ir pienākums sniegt nepieciešamo informāciju ārstniecības nodrošināšanai.”

Veselības inspekcijas Veselības aprūpes departamenta vecākā referente Inese Vēvere norāda, ka pilnvērtīgākajai informācijai par pacienta veselības stāvokli būtu jāatrodas pie pacienta ģimenes ārsta, bet ar noteikumu, ka pacients pēc ārstu speciālistu apmeklējumiem un nozīmēto izmeklējumu veikšanas saņemto informāciju ir iesniedzis ģimenes ārstam.

“Ja pacients slimnīcā iestājas plānveidā, tad ģimenes/ārstējošais ārsts nosūtījumā norāda pacienta diagnozes, nozīmētos medikamentus un citu informāciju, savukārt, stacionējot pacientu neatliekamā kārtā, šādas informācijas slimnīcai nav,” apstiprina arī Veselības inspekcijas Veselības aprūpes departamenta vecākā referente I. Vēvere.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas