E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30219
Lasīšanai: 4 minūtes

Indukcijas gada ieviešana pedagogu sagatavošanas studiju programmās

J
jautā:
16. augustā, 2023
Jeļena

Mūsu pirmsskolā pilnu slodzi strādā divi pedagogi, kas pabeiguši Daugavpils Universitāti 2023. gada jūnijā: viens pedagogs studējis programmā “Skolotājs”, otrs pedagogs apguvis pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību programmā “Pirmsskolas skolotājs”. Kā jaunās skolotājas var iesaistīt indukcijas gada atbalsta pasākumos Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam 4.2.2. specifiskā atbalsta mērķa “Uzlabot izglītības un mācību sistēmu kvalitāti, iekļautību, efektivitāti un nozīmīgumu darba tirgū, tostarp ar neformālās un ikdienējās mācīšanās validēšanas palīdzību, lai atbalstītu pamatkompetenču, tostarp uzņēmējdarbības un digitālo prasmju, apguvi, un sekmējot duālo mācību sistēmu un māceklības ieviešanu” 4.2.2.7. pasākumā “Indukcijas gada ieviešana pedagogu sagatavošanas studiju programmās”? Vai uz jaunajiem pedagogiem projekts nav attiecināms?

A
atbild:
25. augustā, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls
Centrālā finanšu un līgumu aģentūra
Daiga Reihmane, Komunikācijas un klientu apkalpošanas nodaļas vadītāja

Pašreiz Eiropas Savienības (ES) fondu programmā, kas paredz atbalstu indukcijas gada ieviešanai pedagogu sagatavošanas studiju programmās, noris atlases process. Proti, Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) ir izsludinājusi atlasi, kuras ietvaros atbilstoši programmas noteikumiem* Latvijas Universitātei (LU) ir jāsagatavo un jāiesniedz projekts. Pēc CFLA rīcībā esošās informācijas, LU ir sākusi projekta sagatavošanu. Termiņš tā iesniegšanai ir šī gada 2. oktobris. Pēc projekta izvērtēšanas CFLA slēgs līgumu ar LU par projekta īstenošanu.

Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātās ES fondu programmas mērķis ir sniegt atbalstu skolotāja kvalifikāciju ieguvušajiem pedagogu sagatavošanas studiju programmu absolventiem pirmajā gadā pēc studiju pabeigšanas, lai piesaistītu un noturētu pedagogus.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 403 “Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam 4.2.2. specifiskā atbalsta mērķa “Uzlabot izglītības un mācību sistēmu kvalitāti, iekļautību, efektivitāti un nozīmīgumu darba tirgū, tostarp ar neformālās un ikdienējās mācīšanās validēšanas palīdzību, lai atbalstītu pamatkompetenču, tostarp uzņēmējdarbības un digitālo prasmju, apguvi, un sekmējot duālo mācību sistēmu un māceklības ieviešanu” 4.2.2.7. pasākuma “Indukcijas gada ieviešana pedagogu sagatavošanas studiju programmās” īstenošanas noteikumi” izstrādātās programmas nosacījumos ir paredzēts, ka projekta ieviešanā LU kā sadarbības partnerus piesaistīs arī citas augstskolas, kas īsteno pedagogu sagatavošanas studiju programmas.

Tāpat šie nosacījumi paredz vismaz šādus indukcijas gada dalības kritērijus:

  • pretendents ir ieguvis skolotāja kvalifikāciju kādā no šo noteikumu 2.3. apakšpunktā minētajām pedagogu sagatavošanas studiju programmām;
  • pretendents skolotāja kvalifikāciju ir ieguvis ne agrāk kā 2023. gada 1. janvārī;
  • pretendents ir pieteicies dalībai indukcijas gadā ne vēlāk kā vienu gadu pēc skolotāja kvalifikācijas iegūšanas. Pretendenta pieteikšanās termiņš var tikt pagarināts uz laiku līdz diviem gadiem, vienlaikus ievērojot projekta īstenošanai paredzēto termiņu, ja pretendentam ir objektīvi pamatoti iemesli, piemēram, bērna kopšanas atvaļinājums vai pārejoša darbnespēja;
  • pretendents ir nodarbināts izglītības iestādē skolotāja amatā.

Sazinoties ar LU, esam noskaidrojuši, ka indukcijas gada dalībnieku piesaistes process jau ir uzsākts un LU sadarbībā ar partneriem (augstskolām, kas īsteno pedagogu sagatavošanas studiju programmas) projekta mērķu grupu informēs drīzumā, izmantojot atbilstošus komunikācijas kanālus un metodes. Papildu informācijai par LU projektā plānoto aicinām sazināties ar LU Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programmas projekta vadītāju Ivetu Bārzdiņu, tālrunis: (+371) 67033905, e-pasts: iveta.barzdina@lu.lv.  

Ar ES fondu programmas regulējumu iespējams iepazīties CFLA tīmekļvietnē – izsludinātās atlases sadaļā: https://www.cfla.gov.lv/lv/4-2-2-7.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 258 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas