E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29814
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Piedziņas vēršana uz nekustamo īpašumu

J
jautā:
02. jūlijā, 2023
Jānis

Labdien!

Pret mani ir uzsākta parādu piedziņa, konts nav nobloķēts, jo man ir sarunāts, ka maksāšu 100 eiro mēnesī. Kopējais parāds ir 2800 eiro. Man no radiniekiem mantojumā ir atstāts mežs (20 h). Ja es piesakos uz šo mantojumu, vai piedziņu var vērst arī uz šo mežu pat tad, ja es labprātīgi maksāju tiesu izpildītājam?

A
atbild:
31. jūlijā, 2023

Piespiedu izpildes līdzekļi ir noteikti Civilprocesa likuma 557. pantā. Tie ir: piedziņas vēršana uz kustamo un nekustamo īpašumu, naudas līdzekļiem kredītiestādēs, piedziņas vēršana uz darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem, naudas līdzekļiem, kas parādniekam pienākas no trešajām personām.

Tiesu izpildītājs uz nekustamo īpašumu Zemesgrāmatā reģistrēs piedziņas atzīmi.

To, vai piedziņa vēršama uz nekustamo īpašumu, tiesu izpildītājs izvērtē, ņemot vērā vairākus aspektus, proti, parāda summas lielumu, vai ir iespējams piemērot citus piespiedu izpildes līdzekļus, piemēram, piedziņas vēršanu uz darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem, cik ātri tiks dzēsts parāds, veicot ikmēneša ieturējumus vai saņemot parādnieka labprātīgus ikmēneša maksājumus.

Tāpat tiesu izpildītājs izvērtē, vai ir iespējams vērst piedziņu uz parādniekam piederošu kustamo mantu. Tiek ņemts vērā samērīguma princips.

Tiek ņemts vērā, ko konkrētajā lietā ir norādījis piedzinējs.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 215 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas