E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29692
Lasīšanai: 4 minūtes
6
6

Ja nevar piekļūt īpašumam

J
jautā:
15. jūnijā, 2023
Jānis

Labdien! Man jau no privatizācijas laikiem pieder lauksaimniecībā izmantojama zeme (LIZ), un līdz šim neesmu varējis tai piekļūt, lai to apstrādātu. Iemesls: no vienas puses to apskalo neliela upīte (bez caurtekas/tiltiņa), no otras puses to aptver “Latvijas valsts meži’ (LVM). No LVM pa taisnu līniju tuvākajā vietā no ceļa ir 180 m, kas ved cauri laucītei un nelielam apaugumam, taču par biezu, lai pilnā garumā izbrauktu ar traktoru. Vai pastāv kādas iespējas, kā es varētu piekļūt šai LIZ? Vai LVM ļautu ierīkot caurbrauktuvi? Vai LVM apsvērtu iespēju iemainīt tik daudz meža zemes, lai es varētu izveidot ceļa vietu, pret man piederošu meža zemi, kas atrodas uz robežas ar manu LIZ un LVM mežu? Upes otrā krastā zemes īpašnieks nepiekrīt tam, ka pār upi no viņa zemes uz manu tiek izveidota pārbrauktuve.

A
atbild:
22. jūnijā, 2023

Atbilstoši Meža likuma 5. panta pirmajai daļai fiziskajām personām ir tiesības uzturēties un brīvi pārvietoties valsts un pašvaldības mežā, ja normatīvajos aktos nav noteikts citādi un ja tajā nav ierīkotas speciālas nozīmes plantācijas vai iežogotas meža platības dzīvnieku turēšanai nebrīvē un aizsargjoslas ap ūdens ņemšanas vietām atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Transportlīdzekļus atļauts lietot, tikai pārvietojoties pa ceļiem un dabiskām brauktuvēm, izņemot pārvietošanos meža aizsardzības, valsts aizsardzības vai sabiedrības drošības uzdevumu veikšanai, kā arī meža apsaimniekošanas darbu veikšanai, saskaņojot to ar meža īpašnieku vai tiesisko valdītāju.

Pamatojies uz iepriekš minēto, informējam, ka AS “Latvijas valsts meži” kā valstij piederošā meža apsaimniekotājs nevar liegt personas pārvietošanos pa jau dabā esošiem meža ceļiem vai dabiskām brauktuvēm, tajā skaitā arī tādēļ, lai nokļūtu pie personai piederošā nekustamā īpašuma.

Ja esošu piekļuves ceļu nav, bet tāds īpašuma patstāvīgai apsaimniekošanai ir nepieciešams, tad jābūvē jauns ceļš (atbilstoši būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu prasībām) un jānodibina ceļa servitūts. Koki jācērt atmežošanas ietvaros, atbilstoši būvniecības dokumentācijai. Ierosinātājam ar AS “Latvijas valsts meži” jāsaskaņo būvniecības dokumentācija, kā arī jārēķinās ar izmaksām, kas saistītas ar projektēšanu, servitūta nodibināšanu, būvniecību, atmežošanu un ceļa novietojuma izpildmērījumu izgatavošanu.

Ja piekļuve pie īpašuma nepieciešama neregulāri, saimniecisko darbību veikšanai, piemēram, meža apsaimniekošanai vai kokmateriālu pieviešanai, tad šīs darbības ikreiz rakstiski jāsaskaņo ar AS “Latvijas valsts meži”, aizpildot pieteikuma formu. AS “Latvijas valsts meži” izvērtēs konkrēto situāciju un sniegs norādījumus darbības realizācijai.

Zemes gabalu maiņa, visticamāk, nebūs iespējama. Atbilstoši Meža likuma 44. panta trešajai daļai valsts meža zeme pastāvīgā lietošanā netiek piešķirta un nav atsavināma (tai skaitā maināma) vai privatizējama, izņemot Meža likuma 44. panta ceturtajā daļā noteiktos gadījumus.

Precīzākam situācijas izvērtējumam aicinām ar AS “Latvijas valsts meži” sazināties rakstiski – lvm@lvm.lv.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 263 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas