E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28772
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Ja bērns ceļo kopā ar vecvecāku

J
jautā:
01. martā, 2023
Karina

Labdien! Bērns (12 gadi) dosies ar vecvecākiem uz Angliju. Vai ir nepieciešama vecāku pilnvara? Paldies!

A
atbild:
31. martā, 2023
Olga Lauva
juriste

Ministru kabineta noteikumi Nr. 721 “Kārtība, kādā bērni šķērso valsts robežu” (turpmāk – noteikumi) ir normatīvais akts, kas paredz kārtību, ja bērns gatavojas ceļojumam ārpus valsts robežām.

Galvenais ceļošanas dokuments ir derīga pase, taču noteikumi paredz situācijas, kad bērnam vajadzīga arī notariāli apliecināta pilnvara.

Atbilstoši noteikumu 5. punktam, ja bērns, kurš ir Latvijas valstspiederīgais, izceļo no valsts citas personas pavadībā, tātad ar cilvēku, kurš nav ne tēvs, ne māte, ne likumīgais aizbildnis, viņam jāuzrāda vismaz viena vecāka (Latvijas pilsoņa, Latvijas nepilsoņa, Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsoņa vai bezvalstnieka, kam piešķirts bezvalstnieka statuss Latvijas Republikā, Eiropas Savienības dalībvalstī, Eiropas Ekonomikas zonas valstī vai Šveices Konfederācijā) vai aizbildņa notariāli apliecināta pilnvara bērna izceļošanai no valsts konkrētas pilnvarotās personas pavadībā.

Ja bērna vecāks, kurš ir tiesīgs dot pilnvaru bērna izceļošanai no valsts pilnvarotās personas pavadībā, nav sasniedzams vai atsakās dot pilnvaru, bērns var izceļot no valsts citas personas pavadībā, uzrādot bāriņtiesas lēmumu par atļauju bērnam izceļot no valsts attiecīgās personas pavadībā. Ja bērns izceļo no valsts aizbildņa pavadībā, uzrāda bāriņtiesas lēmumu par aizbildnības nodibināšanu vai notariāli apliecinātu kopiju.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas