E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28457
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Kā iegādāties nekustamo īpašumu no Krievijas Federācijas pilsoņa

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. janvārī, 2023
Inese

Vai varu iegādāties nekustamo īpašumu no Krievijas Federācijas pilsoņa, kurš nevar ierasties uz darījuma noslēgšanu Latvijā un vēlas to kārtot ar pilnvarotās personas (Latvijas pilsoņa) starpniecību?

A
atbild:
16. februārī, 2023
Olga Lauva
juriste

Izklāstītajā situācijā juridiski šķēršļi nekustamā īpašuma pārdošanai nav saskatāmi. Darījuma pusēm nepieciešams vērsties pie zvērināta notāra pilnvaras sagatavošanai.

Civillikums nosaka, ka var izsniegt speciālpilnvaru, ģenerālpilnvaru un universālpilnvaru.

Atbilstoši Civillikuma 2289. pantam ar pilnvarojuma līgumu viena puse (pilnvarnieks, uzdevuma ņēmējs) uzņemas izpildīt otrai (pilnvaras devējam, pilnvarotājam, uzdevuma devējam) zināmu uzdevumu, bet pilnvaras devējs apņemas pilnvarnieka rīcību atzīt sev par saistošu.

Pilnvarniekam var uzdot ne vien vest atsevišķas un noteiktas lietas (ar speciālpilnvaru), bet arī pārzināt visas pilnvarotāja lietas (ar universālpilnvaru), kā arī tikai zināmas šķiras lietas (ar ģenerālpilnvaru) (Civillikuma 2291. pants).

Attiecīgi tas, kādā apjomā (pilnvarojuma veids un apjoms) trešajai personai sniegt pilnvarojumu, ir atkarīgs no uzticības pakāpes šai personai.

Pilnvaru var noformēt pie brīvi izvēlēta zvērināta notāra. Vietnē latvijasnotars.lv ir norādīts visu Latvijas notāru saraksts, prakses vietu adreses un kontakttālruņi.

Tātad Krievijas Federācijas pilsonis var izdot attiecīgo pilnvaru personai, kurai uzticas, veikt visas nepieciešamās darbības nekustamā īpašuma pārdošanai, tai skaitā parakstīt pirkuma līgumu un nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatai un veikt citas darbības.

Šādu pilnvaru ir nepieciešams apliecināt pie zvērināta notāra Krievijas Federācijā. Pēc pilnvaras apliecināšanas pie zvērināta notāra tā ir jāapliecina ar apliecinājumu “Apostille” attiecīgās ārvalsts, kura izdevusi dokumentu, kompetentajā iestādē atbilstoši Hāgas konvencijā “Par ārvalstu publisko dokumentu legalizācijas prasības atcelšanu” noteiktajai kārtībai.

Svarīgi, ja nekustamā īpašuma īpašnieks sastāv laulībā un attiecīgo nekustamo īpašumu ir iegādājies laulības laikā, būs nepieciešama arī viņa laulātās piekrišana nekustamā īpašuma pārdošanai. To apliecina un noformē pie zvērināta notāra tādā pašā kārtībā kā pilnvaru.

Otrs risinājums bez pilnvarotās personas iesaistīšanas darījuma noslēgšanā ir Krievijas Federācijas pilsoņa ierašanās Latvijā darījuma noslēgšanai (ja šībrīža situācijā tas būtu iespējams), papildus ir iespējams saņemt notariālos pakalpojumus arī attālināti, izmantojot videokonferenci. Lai izmantotu šo pakalpojumu, Krievijas Federācijas pilsonim ir jābūt iespējai lietot Latvijā vai citā ES valstī izdotu elektronisko parakstu, ar kuru iespējams reģistrēties attiecīgajā programmā. Vietnē latvijasnotars.lv var izlasīt videokonferences norises instrukciju, kas pieejama krievu valodā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas