E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28082
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai bijušajam laulātajam var liegt laulības laikā iegūto uzvārdu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. decembrī, 2022
Guntis

Labdien! Laulība šķirta pirms daudziem gadiem. Šķiršanās iemesls: sieva palika stāvoklī no cita vīrieša. Šķirot laulību, bijušajai sievai palika laulībā iegūtais uzvārds. Jau daudzus gadus bijusī sieva regulāri melo par laulības šķiršanas iemesliem, apmelo mani, slikti ietekmē bērnus saistībā ar mani kā tēvu, pazemo un rada necieņu. Sakarā ar šo visu man ir kauns, ka viņai pēc šķiršanās palika mans uzvārds. Vai ir kāds veids, kā pieprasīt pirmslaulības uzvārda piešķiršanu bijušajai sievai?

A
atbild:
27. decembrī, 2022

Civillikuma 82.panta otrā daļa noteic, ka laulātais, kas, dodoties laulībā, savu uzvārdu mainījis, ir tiesīgs arī pēc laulības šķiršanas saukties šai uzvārdā vai arī pēc viņa lūguma tiesa vai zvērināts notārs piešķir viņam pirmslaulības uzvārdu. Pēc otra laulātā lūguma tiesa, ja tas neaizskar bērna intereses, var liegt laulātajam, kurš veicinājis laulības iziršanu, saukties laulībā iegūtajā uzvārdā.

Tas nozīmē, ka to, vai laulātais vai paturēt pašreizējo vai atgūt pirmslaulības uzvārdu, var izlemt tikai tiesa laulības šķiršanas laikā, ņemot vērā laulāto argumentus un pierādījumus, par to, ka attiecīgais laulātais ir veicinājis laulības iziršanu. Tomēr, ja laulība jau ir šķirta, tad pēc tam bijušajam laulātajam likums nedod tiesības šādu atsevišķu prasību izvirzīt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas