E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27629
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai ir tiesības strādāt par sporta treneri, ja studijas ir pārtrauktas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. oktobrī, 2022
Roberts

Ir pabeigti trīs mācību semestri 1. līmeņa augstākās izglītības programmā “Sporta treneris”, taču 4. semestri (pēdējo) nav sanācis nokārtot, un ir jāgaida gads (bez akadēmiskā gada), lai atkal iegūtu studenta statusu un varētu saņemt diplomu. Vai šajā situācijā ir tiesības strādāt par treneri?

A
atbild:
27. oktobrī, 2022
Sarmis Mikuda
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 77 “Noteikumi par sporta speciālistu sertifikācijas kārtību un sporta speciālistam noteiktajām prasībām” 11. punkts nosaka, ka personām, kuras vada sporta treniņus (nodarbības) nepieciešams sertifikāts (izņemot šo noteikumu 12. un 12.1 punktā minētās personas). Minēto noteikumu 12.1 punkts paredz, ka strādāt sporta jomā un vadīt sporta treniņus (nodarbības) bez sertifikāta ir tiesīga arī persona, kura iegūst augstāko pedagoģisko izglītību sporta studiju programmā un atbilst vismaz vienam no šiem kritērijiem:

12.1 1. ir iegūta profesionālās ievirzes sporta izglītība (izglītības programmas kods 30V) akreditētā profesionālās ievirzes sporta izglītības iestādē;

12.1 2. ir iegūts pilns pirmajam akadēmiskajam gadam paredzētais kredītpunktu skaits.

Savukārt 12.2 punktā noteikts, ka informāciju par sporta veidu un augstākās izglītības iestādi, kurā persona iegūst augstāko pedagoģisko izglītību sporta studiju programmā (norādot vārdu, uzvārdu, personas kodu un pievienojot attiecīgā sporta veida atzītas sporta federācijas rakstisku saskaņojumu), šo noteikumu 12.1 punktā minētā persona mēneša laikā pēc darba uzsākšanas iesniedz Latvijas Sporta federāciju padomē iekļaušanai sporta speciālistu reģistrā.

Tātad Jūs varat strādāt par sporta treneri, ja pirms studiju uzsākšanas esat ieguvis profesionālās ievirzes sporta izglītību, t. i., absolvējis sporta skolu. Ja ne, tad iestājas 12.1 2 noteiktais nosacījums, kurš, visticamāk, ir izpildīts, jo Jūs minējāt, ka studējat 3. semestrī.

Svarīgi pievērst uzmanību tam, ka MK noteikumu Nr.77 12.1 punkts attiecas tikai uz personām, kuras iegūst augstāko pedagoģisko izglītību sporta studiju programmā, tostarp arī uz studentiem, kuri atrodas akadēmiskajā atvaļinājumā. No Jūsu minētā noprotams, ka esat pārtraucis atbilstošās izglītības ieguvi. Minēto noteikumu 12.1 punkta norma nav piemērojama personām, kuras ir eksmatrikulētas (izslēgtas no studējošo saraksta), līdz ar to viņām nav tiesību veikt sporta trenera darbu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas