E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27524
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
1
2
1

Vienošanās par saskarsmi nepildīšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2022
Artūrs

Labvakar! Man un bijušajai sievai ir kopīga meita. Pilnas aizgādniecības tiesības ir mātei. Tā mēs vienojāmies pie notāra. Taču man ir neierobežotas saskarsmes tiesības, kā arī tiesības saņemt ziņas par bērna sekmēm skolā, veselību utt. Katru reizi, kad vēlos paņemt bērnu pie sevis, bijušajai sievai ir dažādi iemesli, lai bērns ar mani netiktos. Pat tad, kad telefoniski vēlos apjautāties par bērnu, uz maniem telefona zvaniem un īsziņām netiek atbildēts. Ko man darīt, lai piespiestu bērna māti izpildīt mūsu vienošanos?

A
atbild:
23. novembrī, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Diemžēl jautājums nesatur informāciju par bērna vecumu (noprotams, ka skolas vecuma) un bērna vēlmi tikties ar tēvu.

Ja vienošanās ir noslēgta notariālā akta formā ar ietverto nosacījumu par piespiedu izpildi (saskaņā ar Civilprocesa likuma 540. panta 16. punktu, izpildu dokumenti ir Notariāta likuma D1 sadaļā noteiktajā kārtībā izsniegti notariālie izpildu akti, tad var vērsties pie zvērināta notāra, pie kura ir noslēgta vienošanās.

Saskaņā ar Notariāta likuma 107.2 pantu, ja notariālajā aktā noteiktās saistības izpildīšana ir atkarīga no iepriekš pierādāmu nosacījumu iestāšanās, aktu var nodot piespiedu izpildei, ja šo nosacījumu iestāšanās notāram ir zināma vai pierādāma ar publiskiem dokumentiem, ierakstiem valsts informācijas sistēmā vai kredītiestādes izsniegtiem dokumentiem, vai citiem ticamiem dokumentiem.

Notariāta likuma 107.5 panta pirmā daļa nosaka – iesniegumu par saistības nodošanu piespiedu izpildei kreditors [..] var iesniegt zvērinātam notāram, kas taisījis piespiedu izpildei nododamo notariālo aktu. Notārs saskaņā ar Notariāta likuma 107.7 panta otro daļu notariālo izpildu aktu izsniedz kreditoram, un tā izsniegšana nav pārsūdzama tiesā.

Tālāk persona ar šo izpildu aktu vēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja un tiek uzsākta saistības piespiedu izpilde.

Savukārt, ja vienošanās par saskarsmi nav noslēgta notariālā akta formā ar ietverto nosacījumu par piespiedu izpildi, ir jāvēršas tiesā ar prasības pieteikumu par vienošanās izpildi vai ar prasības pieteikumu par saskarsmes tiesību izmantošanas kārtības noteikšanu. Otrajā gadījumā pieteikumā var norādīt vēlamo saskarsmes kārtību, piemēram, konkrētās nedēļas dienās ar konkrētu laiku, tad izpildi vai neizpildi ir vieglāk kontrolēt.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas