E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27504
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Dzīvokļa īpašnieka pienākumi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2022
Stella

Labdien! Blakus dzīvoklī tiek veikts remonts. Remonta laikā konstatēts, ka stāvvadā ir plaisa. Situācija nav definēta kā ārkārtas situācija. Namu pārvaldnieks manā dzīvoklī vēlas izjaukt daļu sienas, lai veiktu šo remontu, tomēr ir alternatīva remonta iespēja. Vai namu pārvaldniekam ir tiesības uzstāt, ka jāveic remonts caur mana dzīvokļa sienu? Vai viņam ir pienākums pēc veiktā remonta par saviem līdzekļiem atjaunot sienas apdari manā dzīvoklī? Vai viņam ir pienākums pēc remonta apmaksāt būvniecības putekļu tīrīšanas izmaksas? Kāds likums nosaka dzīvokļa īpašnieka tiesības un pienākumus šajā situācijā? Būšu pateicīga par informāciju!

A
atbild:
01. novembrī, 2022

Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta 1. daļas 7. punkts nosaka, ka dzīvokļa īpašnieka pienākums ir nodrošināt iespēju dzīvokļu īpašnieku kopības vai pārvaldnieka pilnvarotiem speciālistiem veikt dzīvokļa īpašumā darbības, kas nepieciešamas ar dzīvojamās mājas ekspluatāciju saistītu komunikāciju, būvkonstrukciju un citu elementu ierīkošanai un normālai funkcionēšanai, kā arī nodrošināt iespēju apsekot atsevišķo īpašumu. Dzīvokļa īpašnieks nedrīkst veikt stāvvadu un citu koplietošanas inženiertehnisko komunikāciju apbūvi (apdari/aizklāšanu), tādējādi radot šķēršļus piekļuvei šīm komunikācijām. Ja īpašnieks ir veicis šādas darbības, tad viņam uz sava rēķina ir jāveic šo komunikācijas elementu “atsegšana” remontdarbu veikšanai.

Jautājumā ir minēts, ka apsaimniekotājs (namu pārvaldnieks) vēlas veikt sienas demontāžu, kas atrodas jūsu īpašumā, lai piekļūtu koplietošanas komunikācijām un veiktu remontu. Ja jautājumā minētais formulējums ir korekts, tad šādas darbības namu pārvaldnieks ir tiesīgs veikt saskaņā ar būvprojektu un saņemto būvatļauju. Būvatļauja ir izsniedzama tikai ar individuālā dzīvokļa īpašnieka piekrišanu būvdarbu veikšanai. Ja koplietošanas komunikāciju nomaiņas dēļ ir nepieciešams iejaukties jūsu individuālajā īpašumā (demontējot sienu vai kādu tās daļu), remontdarbu veicējam ir pienākums atjaunot sienu tās sākotnējā stāvoklī un novērst visus izdevumus un zaudējumus individuālā dzīvokļa īpašniekam (šīs darbības ir veicamas būvprojekta un saskaņoto būvniecības izdevumu kontekstā).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas