E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27035
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai jāuzrāda dienesta apliecība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2022
Edgars

Labdien! Vai VID muitas policijas darbiniekiem pēc pieprasījuma ir jāiepazīstina ar sevi un jāuzrāda attiecīgā apliecība? Īss situācijas izklāsts – iepriekš minētie darbinieki atsakās iepazīstināt ar sevi, aizbildinoties ar primitīvu numuru (ne dokumentu) uz pleca, kas it kā esot apliecinājums un kuru varot pārbaudīt, turklāt tas tiek apgalvots telpās, kur paši darbinieki norāda uz aizliegumu izmantot sakaru līdzekļus, lai mēģinātu to noskaidrot vai citādā veidā pārliecinātos par darbinieku autentiskumu.

A
atbild:
18. augustā, 2022
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

No iesūtītā apraksta nevaram precīzi identificēt, kādā veidā personai ir bijusi saskarsme ar VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes (NMPP) ierēdņiem, līdz ar to nevaram precīzi komentēt konkrēto situāciju, taču saskaņā ar likuma “Par Valsts ieņēmumu dienestu” 10. panta pirmās daļas 1. punktu visiem ierēdņiem, t. sk. Nodokļu un muitas policijas pārvaldes amatpersonām, pildot dienesta pienākumus nodokļu administrēšanā, ir tiesības, uzrādot dienesta apliecību un augstāka ierēdņa pilnvarojumu, apmeklēt juridiskajām vai fiziskajām personām piederošas vai to lietošanā esošas teritorijas un telpas, kurās tiek veikta saimnieciskā darbība vai kuras ir saistītas ar ieņēmumu gūšanu citai juridiskajai vai fiziskajai personai, veikt tajās nodokļu kontroles pasākumus, preču fizisku apskati, izņemt preču paraugus ekspertīzes veikšanai, kā arī brīvi apmeklēt valsts pārvaldes un pašvaldību iestādes.

Līdz ar to, lai nodrošinātu gan kontroles darbības, gan procesuālās darbības, VID NMPP ierēdnim ir jāiepazīstina ar sevi, nosaucot vārdu un uzvārdu un uzrādot dienesta apliecību. Tā ir vispārējā prakse arī tad, ja kontrole tiek veikta formas tērpā, uz kura ir vārds, uzvārds un dienesta pakāpes identificējošas uzlīmes. Pastāv atsevišķi izņēmumi – procesuālās darbības ar aizturēšanu –, kur sākotnēji notiek darbība, paziņojot tikai iestādes nosaukumu, tomēr pēc tam amatpersonas jebkurā gadījumā sevi identificē un uzrāda lēmumus, un iepazīstina personu ar tās tiesībām un pienākumiem.

 

Ja tomēr šķiet, ka saskarsme nav bijusi korekta, par to var informēt VID, rakstot uz e-pasta adresi: parkapumi@vid.gov.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 280 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas