E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25843
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Pedagogam ir tiesības uz valsts garantētu apmaksātu ikgadējo astoņu nedēļu atvaļinājumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. martā, 2022
Ilze

Kurš likums noteic, ka pirmsskolas izglītības iestāde strādā nepārtraukti, visu gadu? Šāda situācija liedz skolotājiem izņemt pilnu atvaļinājumu.

A
atbild:
04. aprīlī, 2022

Atbilde ir precizēta 5. aprīlī.

To, ka pirmsskolas iestādēm jāstrādā visu gadu, arī vasarā, nosaka MK noteikumi 21.11.2018. noteikumi Nr. 716 “Noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām un pirmsskolas izglītības programmu paraugiem”. Protams, tas neatceļ pedagoga tiesības uz astoņu nedēļu atvaļinājumu. Tādēļ jau pirmsskolas iestādes vasarā samazina darbalaiku vai arī, piemēram, savas pašvaldības teritorijā kādu bērnudārzu aizver, bet citā organizē dežūrgrupas.

Obligātā mācību satura īstenošanu saskaņā ar minēto Ministru kabineta noteikumu 1. pielikuma 8. punktu plāno un organizē divos posmos. Laikposmā no 1. septembra līdz 31. maijam nodrošina mācību procesu valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijās noteiktā pirmsskolas izglītības obligātā satura īstenošanai un bērnam plānoto sasniedzamo rezultātu apguvei, laikposmā no 1. jūnija līdz 31. augustam nodrošina mācību procesu bērna vispusīgas attīstības un iepriekšējā laikposmā iegūto zināšanu, izpratnes, pamatprasmju un caurviju prasmju, kā arī vērtībās balstītu tikumu un ieradumu nostiprināšanai.

Izglītības likuma 52. pants noteic, ka pedagogam ir tiesības:

  • piedalīties izglītības iestādes padomē;
  • saņemt valsts garantētu apmaksātu ikgadējo astoņu nedēļu atvaļinājumu;
  • pamatojoties uz līgumu par mācību līdzekļu izstrādāšanu, saņemt apmaksātu līdz trijiem mēnešiem ilgu radošā darba atvaļinājumu vai līdz sešiem mēnešiem ilgu bezalgas atvaļinājumu Ministru kabineta noteiktajā kārtībā;
  • saglabājot pamatalgu izglītības iestādē, kurā pedagogs strādā pamatdarbā, 30 kalendārās dienas triju gadu laikā izmantot savas izglītības un profesionālās meistarības pilnveidei.

Izglītības likuma 52. pants ir vienlīdz saistošs visām izglītības iestādēm neatkarīgi no dibinātāja: valsts skolām, valsts augstskolu dibinātām skolām, pašvaldību skolām, privātajām skolām un bērnudārziem, valsts augstskolām un privātajām augstskolām. Tādējādi astoņas nedēļas garš atvaļinājums pienākas arī pašvaldību un privāto pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas