E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25278
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Par cietušā statusu kriminālprocesā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2022
Laura

Labdien! No man piederoša meža 2021. gada 1. oktobrī pēc sanitārās cirtes tika nozagti nozāģēti un grēdās sakrauti baļķi. Izsaucu policiju, kas arī ieradās notikuma vietā un pieņēma manu iesniegumu. Novembra beigās tiku izsaukta uz policiju sniegt skaidrojumus, tostarp man tika pieprasīts sertificēta koku uzmērītāja atzinums par zaudējumiem. Cita starpā man tika teikts, ka visas darbības tāpat ir veltīgas, jo nekas jau netikšot atrasts un šobrīd mēs tikai nodarbojamies ar papīru “smērēšanu”, t. i., lai es atsaucu iesniegumu. Šajā sakarā man ir šādi jautājumi: 1. Cik likumīga ir policijas prasība pēc tieši SERTIFICĒTA koku uzmērītāja atzinuma (it īpaši, ja visi seši, ar kuriem sazinājos, kategoriski atsakās, jo ir iesaistīta policija)? Kāpēc to nevar paveikt mežzinis, vai tad viņš netiek uzskatīts par kompetentu, vai arī šīs prasības īstais iemesls ir likt ciest man vēl lielākus zaudējumus, tādējādi liekot atsaukt iesniegumu? 2. Kā es varu aprēķināt personīgo darbu, ko esmu ieguldījusi? Daudzus mazākus kokus/krūmus sanitārajā cirtē esmu nozāģējusi pati, kas arī tagad ir zaudējumi. 3. Atbraukušie policisti ļoti uzkrītoši aizstāvēja zagļus, argumentējot: sakarā ar to, ka man nav žoga, kāds tos manus baļķus (4 grēdas) ir vienkārši atradis un tāpēc drīkstējis paņemt, kas man izraisa šaubas par viņu kompetenci kā tādu. Teritorija ir iezīmēta ar privātīpašuma zīmēm un videonovērošanu, kā arī uz baļķiem bija uzlīmes. Jāpiezīmē, ka mans meža gabals atrodas Gaujas nacionālajā parkā, un pašvaldības noteikumi noteic, ka mežs nav iežogojams. Šeit pievienoju vēstuli, ko saņēmu 04.01.2022., kur neizprotu pēdējo teikumu – nav cietušās personas pieteikuma: “Izskatot Jūsu iesniegumu par to, ka no apbūves gabala nozagti priežu malkas materiāli, kuras ietvaros, lai pieņemtu objektīvo un vispusīgo procesuālo lēmumu, ir nepieciešams saņemt papildu informāciju no (manis), līdz ar to resoriskās pārbaudes termiņš tika pagarināts līdz 2022. gada 21. janvārim. Kā arī informējam Jūs, ka gadījumā, ja līdz 2022. gada 14. janvārim no Jums netiks saņemta informācija par Jums nodarītajiem materiālajiem zaudējumiem, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Siguldas iecirkņa darbinieki uzskatīs, ka Jums nodarītais zaudējums ir mazsvarīgs un Jūs nevēlaties kriminālprocesa uzsākšanu, un tiks lemts jautājums par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu saskaņā ar Latvijas Kriminālprocesa likuma 377. panta 8. punktu (nav cietušās personas pieteikuma tādā kriminālprocesā, kuru var uzsākt tikai uz šīs personas pieteikuma pamata).

A
atbild:
07. februārī, 2022
Olga Lauva
juriste

Jūsu aprakstītajā situācijā būtu jāvienojas ar policiju un jāiesniedz nepieciešamie dokumenti, lai policija varētu uzsākt attiecīgo procesu, tai pašā laikā jums ir tiesības norādīt savā iesniegumā, lai policija norāda pamatojumu (apsvērumus) šādai prasībai par sertificēta koka uzmērītāja atzinuma nepieciešamību šajā lietā.

Lai policija atzītu jūs par cietušo, jums ir jāsagatavo iesniegums par to, ka vēlaties šajā lietā būt par cietušo, un jāpievieno visi dokumenti, materiāli, kas apstiprina jums radušos zaudējumus. Tie var būt degvielas čeki un čeki par citiem izdevumiem, kas apstiprina zaudējuma esamību.

Cietušā tiesības pirmstiesas kriminālprocesā paredz Kriminālprocesa likuma 98. pants, bet kaitējuma kompensācijas jautājumus regulē 350.–353. pants.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas