E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24413
Lasīšanai: 4 minūtes
37
37

Kā pašnodarbinātajiem būs jāveic iemaksas 2022. gadā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2021
Samanta

Mani interesē, kā saimnieciskās darbības veicējs (IIN maksātājs) maksās soc. nodokli no 2021. gada 1. janvāra. Vai vēl saglabāsies tas, ka varēs iesniegt VID prognozētos ienākumus zem 1500 EUR ceturksnī un maksāt tikai 10% soc. iemaksas pensijām, ja būs mazi ienākumi? Ja ienākumi būs vairāk nekā 500 EUR, vai tad arī varēs maksāt pilnas VSAOI tikai no 500 EUR, bet no pārējās pārsnieguma daļas tikai 10% pensiju apdrošināšanai? Ja persona strādās arī algotu darbu, kurā alga mēnesī būs virs 500 EUR, vai tad viņai no saimnieciskās darbības ienākuma, ja ienākums tur nesasniegs 500 EUR mēnesī, būs jāmaksā VSAOI 10% pensiju apdrošināšanai no faktiskā ienākuma? Ja ienākumus minimālajām VSAOI summē, vai šajā summā ietilpst arī ikmēneša pensija izdienas pensijas saņēmējam, ja viņš vēl strādās algotu darbu, kur saņems algu mazāku par 500 EUR?

A
atbild:
18. oktobrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

No  2022. gada 1. janvāra pašnodarbinātajiem saglabāsies tāda pati sociālās apdrošināšanas kārtība, kāda ir noteikta no 2021. gada 1. jūlija līdz 31. decembrim.

To paredz likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu””, kas pašreiz ir izskatīšanā Saeimā un 7. oktobrī atbalstīts 1. lasījumā.  

Likumprojekts paredz, ka no nākamā gada pašnodarbinātie, kuru ienākumi nesasniedz minimālo algu mēnesī, maksās 10% pensiju apdrošināšanai no faktiskā ienākuma. Tie pašnodarbinātie, kuru ienākumi sasniedz vai pārsniedz minimālo algu mēnesī, maksās 31,07% no brīvi izraudzīta iemaksu objekta, kas nav mazāks par minimālo algu mēnesī, un 10% pensiju apdrošināšanai no izvēlēta iemaksu objekta un faktisko ienākumu starpības.

Lai pašnodarbinātie arī turpmāk varētu veikt obligātās iemaksas no faktiskiem ienākumiem, būs jāiesniedz ienākumu prognoze Valsts ieņēmumu dienestam: par I ceturksni – līdz 17. janvārim, par II ceturksni – līdz 17. aprīlim, par III ceturksni – līdz 17. jūlijam un par IV ceturksni – līdz 17. oktobrim (vai arī līdz 17. janvārim ienākumu prognozi par visu kalendāro gadu). Gadījumos, kad pašnodarbinātais vienlaikus ir bijis arī darba ņēmējs, tas būs jāizdara 15 dienu laikā pēc darba ņēmēja statusa zaudēšanas.

Pašnodarbinātie, kuri neiesniedz VID ienākumu prognozi un kuru ienākumi nesasniedz minimālo obligāto iemaksu objektu, veiks minimālās obligātās iemaksas no faktisko ienākumu un minimālā obligāto iemaksu objekta starpības.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) reizi ceturksnī (līdz ceturksnim sekojošā trešā mēneša 20. datumam) aprēķinās pašnodarbinātajiem minimālās obligātās iemaksas un informēs VID.

VSAA līdz 20. martam aprēķinās pašnodarbinātajiem minimālās obligātās iemaksas par iepriekšējo kalendāro gadu un informēs par to VID, bet pašnodarbinātajiem būs pienākums līdz kārtējā gada 23. jūnijam veikt minimālās obligātās iemaksas par iepriekšējo kalendāro gadu.

Šajā likumprojektā nav paredzētas izmaiņas likuma 20.4 panta (Minimālais obligāto iemaksu objekts, tā noteikšana un obligāto iemaksu veikšana) 2. daļā: ja darba ņēmējam vai darba ņēmējam, kurš vienlaikus ir pašnodarbinātais, deklarētais (summētais) obligāto iemaksu objekts ceturksnī ir mazāks par trim Ministru kabineta noteiktajām minimālajām mēneša darba algām, obligātās iemaksas no starpības starp triju Ministru kabineta noteikto minimālo mēneša darba algu apmēru un deklarēto obligāto iemaksu objektu no saviem līdzekļiem veic darba devējs.

Pensija nav ienākums, no kura jāveic sociālās iemaksas.

Iespējams, ka grozījumu izskatīšanas procesā vēl varētu būt izmaiņas likuma regulējumā. Un konkrētas normas, kādas būs spēkā turpmāk, varēs skaidrot tad, kad tās pieņems Saeima un likums tiks izsludināts.

Labs saturs
37
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas