E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24131
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
8
1
8

Kā atsaukt piekrišanu uzņēmuma juridiskās adreses reģistrācijai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. septembrī, 2021
Olegs

Kā nekustamā īpašuma īpašnieks var atsaukt savu piekrišanu uzņēmuma juridiskās adreses reģistrācijai savā īpašumā?

A
atbild:
08. septembrī, 2021
Inese Helmane
LV portāls
Uzņēmumu reģistrs
Undīne Balmane, Juridiskās nodaļas juriskonsulte

Ja tiek konstatēts, ka komersants nav sasniedzams vai neatrodas tā reģistrētajā juridiskajā adresē, tad jebkura persona, tostarp nekustamā īpašuma īpašnieks, par to var ziņot Uzņēmumu reģistram (reģistrs). Tas pats arī attiecināms uz gadījumiem, ja nekustamā īpašuma īpašnieks vēlas atsaukt doto piekrišanu komersanta juridiskās adreses reģistrācijai savā nekustamajā īpašumā, proti, reģistrā iesniedzams attiecīgs iesniegums. Reģistrs, saņemot iepriekšminēto iesniegumu, uz komersanta juridisko adresi nosūta brīdinājumu, kurā komersants tiek aicināts nekavējoties, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā no brīdinājuma saņemšanas reģistrā iesniegt paskaidrojumu par tā nesasniedzamību juridiskajā adresē vai pieteikumu un tam pievienojamos dokumentus juridiskās adreses maiņai. Komerclikuma 314.1 panta pirmās daļas 2. punktā noteikts, ka sabiedrības darbību var izbeigt, pamatojoties uz komercreģistra iestādes lēmumu, ja sabiedrība atbilstoši šā likuma 12. panta ceturtajai daļai nav sasniedzama tās juridiskajā adresē un divu mēnešu laikā pēc rakstveida brīdinājuma saņemšanas nav novērsusi norādīto trūkumu (t. i., mainījusi savu juridisko adresi). Līdz ar to, ja minētajā termiņā reģistrā netiek saņemts paskaidrojums vai pieteikums sabiedrības juridiskās adreses maiņas reģistrācijai, tad attiecīgi seko sabiedrības darbības izbeigšana un likvidācija.

Tomēr vispirms būtu ieteicams nekustamā īpašuma īpašniekam vērsties pie komersanta, kuram tika dota piekrišana juridiskās adreses reģistrācijai, lai savstarpēji pārrunātu situāciju un vienotos par turpmāko risinājumu.

Papildus norādāms, ka ar 2021. gada 1. augustu reģistrā vairs nav nepieciešams iesniegt nekustamā īpašuma īpašnieka piekrišanu juridiskās adreses reģistrācijai. Proti, 2021. gada 1. augustā stājās spēkā Komerclikuma grozījumi, kas paredz nekustamā īpašuma īpašnieka piekrišanu aizstāt ar valdes sniegtu apliecinājumu par komersanta tiesībām reģistrēt juridisko adresi konkrētajā adresē un komersanta sasniedzamību attiecīgajā adresē.

Par to vairāk var lasīt LV portāla publikācijā “Komercreģistra ierakstus izsludinās Uzņēmumu reģistra tīmekļvietnē”.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas