SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
02. augustā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Komercreģistra ierakstus izsludinās Uzņēmumu reģistra tīmekļvietnē

Stājas spēkā 01.08.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 1. augusta mainās līdzšinējā Komercreģistra ierakstu un dokumentu izsludināšanas kārtība – tos izsludinās Uzņēmumu reģistra tīmekļvietnē, nevis oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” kā līdz šim.

Grozījumi Komerclikumā un grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” izdarīti, lai nodrošinātu nacionālā regulējuma atbilstību Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 20. jūnija Direktīvai (ES) 2019/1151, ar ko groza Direktīvu (ES) 2017/1132 attiecībā uz digitālo rīku un procesu izmantošanu sabiedrību tiesībās.

Direktīva noteic, ka par galveno informācijas pieejamības vietu digitālā veidā kļūst komercreģistrs.

Līdz šim Komerclikuma 11. panta regulējums paredzēja, ka Komercreģistra ieraksti ir jāizsludina oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. Tāpat bija jāizsludina ziņas par dibināšanas dokumentiem un to grozījumiem, par reorganizācijas līguma projektu un tā grozījumiem.

Ar grozījumiem mainīta līdzšinējā komercreģistra ierakstu un dokumentu izsludināšanas kārtība un paredzēts, ka no 1. augusta komercreģistra ieraksti tiek “pārcelti” uz reģistra informācijas tīmekļvietni https://info.ur.gov.lv. Ieraksts būs uzskatāms par izsludinātu nākamajā dienā pēc tā izdarīšanas. Dokumenti būs uzskatāmi par izsludinātiem nākamajā dienā pēc dokumentu pievienošanas reģistrācijas lietai.

Ziņu apmaiņa ar ārvalstu reģistriem

Turpmāk visā Eiropas Savienībā (ES) komersantu reģistrācija paredzēta arī attālināti, neprasot klientam ierasties klātienē, tostarp Latvijas uzņēmējiem – iesniegt pieteikumus citu ES valstu komercreģistros un citu ES valstu uzņēmējiem – Latvijas reģistrā. Dokumentu reģistrācija klātienē var būt tikai izņēmuma gadījumā, piemēram, ja ir aizdomas par krāpšanos vai tamlīdzīgi.

Likums “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” papildināts ar 8.3 nodaļu, kas dos iespēju Uzņēmumu reģistram veikt ziņu un dokumentu apmaiņu ar ārvalstu reģistriem, izmantojot reģistru savstarpējās savienojamības sistēmu.

Izmaiņas juridiskās adreses reģistrēšanā

Mazinot uzņēmējiem administratīvo slogu, grozījumi Komerclikumā paredz pašreizējo juridiskās adreses (nekustamā īpašuma) īpašnieka piekrišanu juridiskās adreses reģistrācijai aizstāt ar valdes locekļa apliecinājumu par tiesībām atrasties minētajā adresē.

Vienlaikus izmaiņas tiesiskajā regulējumā pastiprinās valdes locekļu atbildību, – pirmkārt, nodrošināt, ka komersants tiek reģistrēts adresē, kurā tam ir tiesisks pamats atrasties (piemēram, ir noslēgts nomas līgums), un, otrkārt, nodrošināt, ka komersants attiecīgajā adresē ir sasniedzams.

Ja tiks konstatēts, ka apliecinājums neatbilst patiesībai, komersanta valdes locekļus varēs saukt pie kriminālatbildības par nepatiesu ziņu sniegšanu valsts pārvaldes iestādei saskaņā ar Krimināllikuma 272. panta pirmo daļu.

Izmaiņas paredzētas tāpēc, ka 2011. gada 1. jūlijā ieviestā norma – pienākums iesniegt nekustamā īpašuma īpašnieka piekrišanu sabiedrības juridiskās adreses reģistrācijai – ir izrādījusies neefektīva.

Plašāk:

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI