E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24105
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Kā šķirt laulību, atrodoties ārzemēs

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2021
Terēze

Labdien! Vēlētos noskaidrot, kāda ir kārtība, kādā var tikt šķirta ārzemēs dzīvojošas Latvijas pilsones laulība ar Dānijas pilsoni. Laulība reģistrēta Latvijā, dzimtsarakstu nodaļā. Cik saprotu, laulību šķirt var pie notāra Latvijā. Kādi dokumenti ir nepieciešami, lai šo procesu veiktu? Vai abiem ir jābūt klātesošiem Latvijā, lai šo jautājumu risinātu, vai to var izdarīt attālināti vai Latvijas vēstniecībā Dānijā, kādi ir varianti?

A
atbild:
10. janvārī, 2022
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Laulību Latvijā var šķirt:

  1. pie notāra;
  2. tiesā.

Pie notāra laulību šķirt var tikai vienojoties, laulātajiem jāvienojas, ka abi vēlas šķirties, un nedrīkst pastāvēt strīdu par:

  • nepilngadīgā bērna aizgādību;
  • saskarsmes tiesību;
  • bērna uzturlīdzekļiem;
  • kopīgās mantas sadali.

Ja laulātie nespēj vienoties par laulības šķiršanu vai pastāv strīds par kādu no iepriekš uzskaitītajiem jautājumiem, tad laulību var šķirt tikai tiesā. Prasību par laulības šķiršanu var celt arī tās valsts tiesā, kuras teritorijā bija laulāto pēdējā kopīgā dzīvesvieta.

Atbildot uz jautājumu par to, vai laulību var šķirt Latvijas vēstniecībā Dānijā, jānorāda, ka vēstniecības nevar veikt visas notariālās funkcijas, bet gan tikai Ministru kabineta 2018. gada 21. novembra noteikumos Nr. 706 “Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs veicamo notariālo funkciju noteikumi” uzskaitītās notariālās funkcijas. To vidū nav laulības šķiršana.

Ņemot vērā, ka Latvijas vēstniecība Dānijā nevar šķirt jūsu laulību, jūs laulību varat šķirt pie Latvijas notāra, ierodoties Latvijā, vai arī, ja abiem laulātajiem ir drošs elektroniskais paraksts, attālināti. Pirms tam nepieciešams sazināties ar notāru un precizēt, vai nepastāv tehniski šķēršļi laulības šķiršanai šādā kārtībā, un pa pastu nosūtīt notāram laulības apliecības oriģinālu. Skatīt saistīto rakstu.

Ja nav iespēju šķirt laulību pie Latvijas notāra, tad laulību varat izšķirt arī ārzemēs un pēc tam iesniegt dokumentus par laulības šķiršanu Latvijas vēstniecībā, lai aktualizētu Latvijas Iedzīvotāju reģistra ziņas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas