E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23312
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
10
1
10

Kādi ir īpašuma pārdošanas vai dāvinājuma izdevumi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. maijā, 2021
Solvita Lieciniece

Labdien! Vectēvs vēlas pārrakstīt garāžu uz mazdēla vārda. Cik maksā pārrakstīšana, cik – dāvinājums? Kas ir izdevīgāk? Paldies!

A
atbild:
31. maijā, 2021

Pārrakstīšana kā īpašuma iegūšanas veids juridiski netiek lietots, bet parasti šādus darījuma veidus apzīmē kā atsavināšanu, pirkšanu vai dāvināšanu.

Zvērināta notāra atlīdzība par darījumu sagatavošanu zemesgrāmatai tiek aprēķināta saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību”.

Nekustamā īpašuma atsavinājuma gadījumā atlīdzība ir atkarīga no nekustamā īpašuma novērtējuma. Dāvinājuma līgumā var norādīt nekustamā īpašuma summu, lai zemesgrāmatā varētu aprēķināt valsts nodevu. Ja dāvinājuma līgumā summa netiek norādīta, tad zemesgrāmata valsts nodevu rēķina, ņemot vērā kadastrālo vērtību. Ja līgumā būs norādīts lielāks nekustamā īpašuma novērtējums, tad valsts nodeva tiks aprēķināta no tās summas, kas norādīta līgumā.

Papildus būs jāmaksā valsts un kancelejas nodevas zemesgrāmatas nodaļā, t. i., kancelejas nodeva par jaunas tiesības nostiprinājumu – 14,23 eiro un par zemesgrāmatu apliecības izsniegšanu – 7,11 eiro; valsts nodeva dāvinājuma gadījumā bērniem, laulātajiem, vecākiem, brāļiem, māsām, pusbrāļiem, pusmāsām, mazbērniem, mazmazbērniem un vecvecākiem ir 0,5% no nekustamā īpašuma vērtības (Ministru kabineta noteikumi Nr. 1250 “Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā”).

Dāvinājums no vecākiem Latvijā ar nodokļiem netiek aplikts.

Savukārt atsavinājuma (pirkuma, maiņas) līgumiem valsts nodeva ir 2% no nekustamā īpašuma vērtības. Ja līgums noslēgts ar bērniem, laulātajiem, vecākiem, brāļiem, māsām, mazbērniem, mazmazbērniem vai vecvecākiem – 0,5% no nekustamā īpašuma vērtības. Papildus jāmaksā arī augstāk norādītās kancelejas nodevas.

Radniecības gadījumā parasti tiek noslēgts dāvinājuma līgums atlīdzības nozīmē, kas tiek taisīts kā pateicība/atlīdzība par kādu labu darbu, ko apdāvinātais ir izdarījis dāvinātājam. Piemēram, ilgu laiku apdāvināto kopis vai palīdzējis saimniecībā.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas