E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23286
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
2
1
2

Kā tiek likvidēts mikrouzņēmums, ja VID pieņēmis lēmumu par SIA darbības izbeigšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. maijā, 2021
Frederiks

Labdien! Man ir mikrouzņēmums (SIA), kurā nekad nav veikta saimnieciskā darbība. Kopš 2015. gada nav iesniegta neviena deklarācija. 2020. gadā VID pārtrauca saimniecisko darbību un jūlijā uzsāka likvidācijas procesu. Šobrīd esmu neziņā par to, kā man pareizi rīkoties, vai VID uzņēmumu vienkārši likvidēs vai tomēr arī man ir jāveic kādas darbības. No VID nekādu ziņu neesmu saņēmis.

A
atbild:
27. maijā, 2021
Uzņēmumu reģistrs
Diāna Bukēviča, Juridiskās nodaļas juriskonsulte

Komerclikumā ir paredzēta sabiedrības ar ierobežotu atbildību likvidācijas procedūra, ja uzņēmuma darbība tiek izbeigta, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta lēmumu.

Saskaņā ar Komerclikuma 314.1 panta otrās daļas 3. punktu sabiedrības darbību var izbeigt, pamatojoties uz nodokļu administrācijas lēmumu, ja sabiedrības darbība ir apturēta ar nodokļu administrācijas lēmumu un sabiedrība triju mēnešu laikā pēc tās darbības apturēšanas nav novērsusi norādīto trūkumu. Atbilstoši minētā panta trešajai daļai komercreģistra iestādes vai nodokļu administrācijas lēmums par sabiedrības darbības izbeigšanu stājas spēkā viena mēneša laikā pēc tā paziņošanas sabiedrībai, ja lēmums nav likumā noteiktajā kārtībā apstrīdēts vai pārsūdzēts. Savukārt Komerclikuma 317. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka sabiedrības darbības izbeigšanas gadījumā notiek tās likvidācija, ja likumā nav noteikts citādi.

Attiecīgajā gadījumā Komerclikums paredz vienkāršotās likvidācijas procedūru. Atbilstoši Komerclikuma 318.1 panta trešajai daļai pēc tam, kad komercreģistrā izdarīts ieraksts par sabiedrības darbības izbeigšanu un izsludināts paziņojums par sabiedrības darbības izbeigšanu, ikviena sabiedrības likvidācijā ieinteresētā persona viena mēneša laikā pēc tā publicēšanas dienas var iesniegt komercreģistra iestādei pieteikumu par likvidatora iecelšanu. Savukārt atbilstoši Komerclikuma 317. panta otrajai daļai, ja neviena sabiedrības likvidācijā ieinteresētā persona neiesniedz tiesai vai komercreģistra iestādei pieteikumu par likvidatora iecelšanu un sabiedrībai nav pasludināts maksātnespējas process, sabiedrības likvidācija nenotiek un komercreģistra iestāde pieņem lēmumu par sabiedrības izslēgšanu no komercreģistra.

Līdz ar to, ievērojot visu iepriekšminēto, ja sabiedrībai ir izbeigta darbība, komercreģistrā par to ir veikts ieraksts un paziņojumā “Latvijas Vēstnesī” noteiktajā termiņā neviena persona neiesniedz komercreģistra iestādei pieteikumu likvidatora iecelšanai, Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrs izslēdz sabiedrību no komercreģistra.

Tādējādi jums ir iespēja vai nu iesniegt pieteikumu likvidatora iecelšanai, vai arī gaidīt, kad Uzņēmumu reģistrs izslēgs sabiedrību no komercreģistra.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas