E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23220
Lasīšanai: 7 minūtes

Nometne vai bērnu uzraudzības pakalpojums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. maijā, 2021
Darina

Kāda ir starpība starp bērnu pieskatīšanas pakalpojumiem un nometni: pēc likumiem, kādas ir nianses. Ja astoņi sākumskolas vecuma bērni vasarā atradīsies pedagoga uzraudzībā (tiks pieskatīti), kā to noformēt likumiski pareizi?

A
atbild:
16. augustā, 2021
Edīte Brikmane
LV portāls

Jautājumā ir minētas divas pēc būtības nesalīdzināmas lietas, tāpēc ir samērā grūti sniegt atbildi, jo atšķiras gan šo pasākumu mērķis, gan regulējums. No īsā situācijas apraksta arī nav skaidrs, vai ticis plānots tikai pieskatīt bērnus, cik ilgu laiku, vai iecerēts arī organizēt izglītojošas nodarbības (interešu izglītība) vai plašāku pasākumu – nometni, kas ir mērķtiecīgi organizēts pasākums, kurā vairāk nekā puse dalībnieku ir bērni un kas paredzēts, lai saskaņā ar nometnes programmu nodrošinātu dalībnieku saturīgu un lietderīgu brīvā laika pavadīšanu un sekmētu vispusīgu attīstību.

Tāpēc sniedzam vispārīgu ieskatu, kādi tiesību akti, iespējams, varētu būt saistoši atkarībā no iecerētā pakalpojuma veida.

Lai nodrošinātu bērniem interešu izglītības nodarbības, ir nepieciešama licence interešu izglītības programmas īstenošanai. Licenci interešu izglītības programmas īstenošanai konkrētā adresē izsniedz pašvaldība, turklāt telpām jāatbilst sanitārajām prasībām licencējamam darbības veidam.

Piemēram, Rīgas domes saistošo noteikumu Nr. 73 “Par interešu un pieaugušo neformālās izglītības programmu licencēšanu” 5.3. un 5.4. punktā noteikts, ka licences saņemšanai jāiesniedz kopija (uzrādot oriģinālu) dokumentam, kas apliecina nodrošinājumu ar vietu un telpām licencējamās programmas īstenošanai, un Veselības inspekcijas atzinuma (veidlapa 208/u) kopija par vietas un telpu atbilstību noteiktām sanitārajām prasībām licencējamajam darbības veidam (uzrādot oriģinālu) un citi dokumenti. Piemēram, licencējamās programmas apraksts un programmas apguvi apliecinošs dokuments, izziņa no Soda reģistra u. c.

Ja rotaļu un attīstošo nodarbību telpās bez vecāku klātbūtnes līdz 4 stundām (īslaicīgi) vai ilgāk par četrām stundām dienā (ilglaicīgi) dienā uzturēsies bērni, kas jaunāki par 7 gadiem, tad visdrīzāk tiks sniegts arī bērnu uzraudzības pakalpojums.

Ja konkrētajā adresē persona sniegs arī bērnu uzraudzības pakalpojumu, ir jānodrošina telpu atbilstība Ministru kabineta noteikumos Nr. 890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu” īslaicīgam bērnu uzraudzības pakalpojumam paredzētajām prasībām.

Šai nolūkā ir jāreģistrējas Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrā, iesniedzot Izglītības kvalitātes valsts dienestā iesniegumu un apliecinājumu par prasmi sniegt pirmo palīdzību (sīkāka informācija atrodama dienesta mājaslapas sadaļā Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrācija).

Prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem ir apkopotas Ministru kabineta noteikumos Nr. 404 “Prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtība”. Starp pakalpojuma sniedzēju un pakalpojuma saņēmēju ir jānoslēdz līgums (noteikumu 12. punkts).

Ja persona vēlas sniegt gan īslaicīgu bērnu uzraudzības pakalpojumu, gan īstenot interešu izglītību, tad kā telpām, tā pašai personai jāatbilst abu jomu normatīvajā regulējumā noteiktajām prasībām, arī higiēnas prasībām.

Lai saņemtu konkrētāku atbildi, nepieciešams vērsties atbildīgajās institūcijās – savā pašvaldībā (interešu izglītības programmu licencēšana), Veselības inspekcijā (higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un interešu izglītības programmu īstenotājiem) un Izglītības kvalitātes valsts dienestā (bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšana) –, kas sniegs precīzāku informāciju, izvērtējot jau detalizētāk, kāda veida pakalpojumu iecerēts sniegt.

Savukārt, organizējot bērnu nometnes, ir jāievēro Ministru kabineta noteikumu Nr. 981 “Bērnu nometņu organizēšanas un darbības kārtība” prasības, par kurām sīkāk atbildes var sniegt Valsts izglītības satura centrs.

Nometnes ir iedalītas vairākos tipos pēc diennakts laika, kurā dalībnieki uzturas nometnē, pēc dalībnieku izmitināšanas (telpās, ārpus telpām) un pēc dalībnieku sastāva. Šajā tiesību aktā ir noteiktas gan prasības nometnes organizētājam, gan nometnes reģistrācijas kārtība, pušu pienākumi u. c. jautājumi. Piemēram, noteikumu 8. punktā ir uzskaitītas visas darbības, kādas nepieciešams veikt pirms nometnes darbības uzsākšanas.

Pirms nometnes darbības uzsākšanas organizētājs:

  • slēdz darba līgumu vai uzņēmuma līgumu, vai līgumu par brīvprātīgo darbu ar nometnes vadītāju un citiem nometnes darbības nodrošināšanai nepieciešamiem darbiniekiem;
  • nodrošina nometnes programmas izstrādi un apstiprina to. Programmā ietver nometnes darbības mērķus, uzdevumus, mērķgrupu un citus jautājumus, kurus organizētājs uzskata par būtiskiem;
  • nodrošina nometnes darba kārtības noteikumu un drošības noteikumu izstrādi, ņemot vērā diennakts laiku, kurā dalībnieki uzturas nometnē, izmitināšanas veidu un nometnes programmu, un apstiprina minētos noteikumus. Nometnes drošības noteikumos atbilstoši nometnes darbības programmai iekļauj nosacījumus traumu un ievainojumu profilaksei;
  • nodrošina nometnes iekšējās kārtības noteikumu izstrādi. Minētajos noteikumos norāda dalībnieku tiesības, pienākumus, atbildību un citus būtiskus jautājumus, kas jāievēro nometnes dalībniekiem, atrodoties nometnē;
  • saņem Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta atzinumu par nometnes vietas atbilstību ugunsdrošības prasībām;
  • saņem Veselības inspekcijas atzinumu, ka nometne gatava uzsākt darbību;
  • reģistrē Pārtikas un veterinārajā dienestā dalībnieku ēdināšanas pakalpojumu;
  • slēdz rakstisku līgumu ar dalībnieka likumisko pārstāvi par dalībnieka (tai skaitā ārvalstnieka) uzņemšanu nometnē. Līgumā nosaka dalībnieka, likumiskā pārstāvja un organizētāja tiesības un pienākumus. Ja nometnē piedalās dalībnieku (tai skaitā ārvalstnieku) grupa, kurai ir viens likumiskais pārstāvis, rakstisku līgumu ar likumisko pārstāvi slēdz par visiem grupas dalībniekiem kopumā. Ja nometnes dalībnieks kalendāra gada laikā piedalās vairākās viena organizētāja rīkotajās nometnēs, var slēgt vienu līgumu ar dalībnieka likumisko pārstāvi;
  • iepazīstina dalībnieka likumisko pārstāvi ar nometnes iekšējās kārtības noteikumiem;
  • iesniedz Valsts izglītības satura centram informāciju par nometni (1.pielikums) iekļaušanai vienotās informācijas sistēmā.

Plašāk skaidrojumā – “Vēlos organizēt un vadīt bērnu nometni!”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas