E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22960
Lasīšanai: 3 minūtes
1
16
1
16

Ar ko atšķiras speciālais pedagogs un speciālās izglītības skolotājs

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. aprīlī, 2021
Emīlija

Ar ko atšķiras speciālais pedagogs un speciālās izglītības skolotājs? Kāpēc vispārizglītojošā skolā atbalsta pasākumus izglītojamajiem ar mācīšanās traucējumiem (jauktiem attīstības traucējumiem) var sniegt speciālais pedagogs, bet nevar sniegt speciālās izglītības skolotājs? Kur var iegūt speciālā pedagoga kvalifikāciju?

A
atbild:
28. aprīlī, 2021
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

Speciālais pedagogs ir pedagogs, kas strādā vispārizglītojošā skolā, sniedzot atbalstu bērniem ar speciālām vajadzībām, kas iekļauti vispārizglītojošās klasēs, kā arī bērniem, kam speciālās vajadzības nav diagnosticētas, bet ir mācību grūtības. Par speciālo pedagogu ir tiesīga strādāt persona, kura ieguvusi augstāko pedagoģisko izglītību un speciālā pedagoga vai speciālās izglītības skolotāja kvalifikāciju.

Savukārt speciālās izglītības skolotāji ir skolotāji, kas īsteno speciālās izglītības programmas speciālās izglītības iestādēs vai speciālās klasēs vai grupās. Par speciālās izglītības skolotāju ir tiesīga strādāt persona, kurai ir pedagogam atbilstoša izglītība un apgūta profesionālās kompetences pilnveides programma speciālajā izglītībā vai iegūta speciālās izglītības skolotāja kvalifikācija.

No Ministru kabineta 2018. gada 11. septembra noteikumu Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” 9. punktā noteiktajām prasībām izriet, ka par speciālo pedagogu var strādāt persona gan ar speciālā pedagoga, gan speciālās izglītības skolotāja kvalifikāciju.

Kvalifikāciju “speciālās izglītības skolotājs” var iegūt Latvijas Universitātes studiju programmās “Skolotājs”, Liepājas Universitātes profesionālā bakalaura studiju programmā “Skolotājs”, Rēzeknes Tehnoloģiju augstskolas profesionālā bakalaura studiju programmā “Speciālās izglītības skolotājs”. Rēzeknes Tehnoloģiju augstskolas profesionālajā maģistra studiju programmā var iegūt profesionālā maģistra grādu speciālajā pedagoģijā un speciālās izglītības skolotāja kvalifikāciju.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas