E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22261
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1

Izmaiņu veikšana dzimšanas fakta reģistrācijas ierakstos

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2021
Ilze

Reģistrēju bērniņu. Diemžēl bērna tēvs devās uz ārzemēm un tā arī netika līdz šim ierakstīts dzimšanas apliecībā. Vai ir iespēja pēc gandrīz gada bērna tēvu ierakstīt dzimšanas apliecībā, un vai tas ir maksas pakalpojums?

A
atbild:
29. janvārī, 2021
Marika Mure
juriste

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 35. panta pirmā daļa noteic, ka dzimšanas reģistra ierakstu papildina ar ziņām par bērna tēvu, ja bērnam paternitāte ir atzīta, noteikta vai paternitātes fakts konstatēts Civillikuma noteiktajā kārtībā.

Atbilstoši panta otrajai daļai kopēju paternitātes atzīšanas iesniegumu un citus dokumentus, kas apliecina [..] piekrišanu paternitātes atzīšanai, bērna vecāki iesniedz dzimtsarakstu iestādei. Paternitātes atzīšanas iesniegumu var iesniegt viens no vecākiem, ja klāt neesošā tēva vai mātes paraksta īstumu paternitātes atzīšanas iesniegumā apliecinājusi dzimtsarakstu iestādes amatpersona, zvērināts notārs, bāriņtiesa vai karjeras konsulārā amatpersona.

Minētais nozīmē, ka brīdī, kad bērna tēvs atgriezīsies no ārzemēm, jūs varat doties uz dzimtsarakstu nodaļu un iesniegt kopīgu paternitātes atzīšanas iesniegumu. Tāpat varat to izdarīt vienpersoniski, ja Jūsu rīcībā būs likumā noteiktā kārtībā apstiprināts bērna tēva paternitātes atzīšanas iesniegums.

Valsts nodevu likmes par ierakstu veikšanu civilstāvokļa aktu reģistros noteiktas 27.09.2013. Ministru kabineta noteikumos Nr. 906 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistrācijas valsts nodevu”.

Šo noteikumu 9. punktā noteikti gadījumi, kādos valsts nodeva netiek iekasēta, kas citstarp ir gadījums, kad civilstāvokļa reģistru papildina pēc paternitātes atzīšanas. Minētais nozīmē, ka par bērna tēva ierakstīšanu dzimšanas apliecībā Jums valsts nodeva nebūs jāmaksā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas