E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22245
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
6
1
6

Kāda ir un kāda būs sociālo iemaksu kārtība pašnodarbinātajiem 2021. gadā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2021
Inga

Vai kaut kas šogad, 2021. gadā, būtiski mainās nodokļos, īpaši sociālajā jomā? Kaut kur lasīju, ka pašnodarbinātajiem ir jāiesniedz deklarācija, ja negaida lielākus ienākumus par minimālo, lai nav obligāti jāmaksā sociālās iemaksas no minimālās 500 eiro algas? Vai viss ir kā 2020. gadā? Es no janvāra līdz martam īpašus finansiālus sasniegumus neprognozēju.

A
atbild:
18. janvārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

No 2021. gada 1. janvāra līdz 30.jūnijam pašnodarbinātajiem valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veikšanas kārtība nemainās. Pašnodarbinātai personai, ja tās ienākumi mēnesī sasniedz minimālās algas apmēru, tāpat kā līdz šim, ir jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) no ienākumiem, kuri nav mazāki par minimālo algu (šogad 500 eiro).

Ja ienākumi mēnesī ir mazāki par 500 eiro, periodā no 1. janvāra līdz 30. jūnijam pašnodarbinātajam ir jāveic VSAOI pensiju apdrošināšanai 5% apmērā.

Ja ienākumi mēnesī ir 500 eiro un vairāk, iemaksas veic vismaz no 500 eiro. Sociālo iemaksu likme pašnoddarbinātajam ir 31,07%. Ja iemaksas veiktas tikai no 500 eiro, no summas, kas to pārrsniedz, jāveic 5% iemaksas pensiju apdrošināšanai.

Par gadā pirmajiem 50 eiro ienākumiem iemaksas nav jāveic.

Informācija par VSAOI jauno kārtību ir ievietota Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnes sadaļā “Nodokļu izmaiņas 2021” norādē “Esmu saimnieciskās darbības veicējs”.

Sākot ar 2021. gada 1. jūliju, ieviestas minimālās obligātās iemaksas.

Ja obligāto iemaksu objekts ir mazāks par minimālo obligāto iemaksu objektu, par periodu no 2021. gada 1. jūlija līdz 2021. gada 31. decembrim pašnodarbinātais veic minimālās obligātās iemaksas 10% apmērā valsts pensiju apdrošināšanai no starpības līdz minimālajam obligāto iemaksu objektam.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra triju mēnešu laikā pēc ceturkšņa beigām aprēķina minimālās obligātās iemaksas, kas papildus jāveic pašnodarbinātajam, un līdz trešā mēneša 20. datumam paziņo par šīm iemaksām Valsts ieņēmumu dienestam.

Valsts ieņēmumu dienests vienas darbdienas laikā informē pašnodarbināto elektroniskās deklarēšanas sistēmā par aģentūras aprēķinātajām minimālajām obligātajām iemaksām.

Pašnodarbinātajam ir pienākums līdz trešā mēneša 23. datumam no paziņojuma saņemšanas dienas veikt minimālās obligātās iemaksas par iepriekšējo kalendāra gadu.

Ja pašnodarbinātais, kurš nav vienlaikus darba ņēmējs, prognozē, ka saimnieciskās darbības ienākums nesasniegs 1500 eiro ceturksnī, tad viņš iesniedz EDS iesniegumu par nākamā ceturkšņa plānotajiem ienākumiem līdz:

  1. 2021. gada 15. jūlijam par 2021. gada trešo ceturksni;
  2. 2021. gada 15. oktobrim par 2021. gada ceturto ceturksni.

Iesniegumu aizpilda brīvā formā un iesniedz EDS sadaļā Sarakste ar VID. Iesniegumā jānorāda, ka konkrētā ceturkšņa mēnešos prognozētais saimnieciskās darbības ienākums nesasniegs 500 eiro mēnesī vai 1500 eiro ceturksnī.

Ja pašnodarbinātais ir iesniedzis Valsts ieņēmumu dienestā šādu iesniegumu par nākamā ceturkšņa plānotajiem ienākumiem, tad VSAA minimālās iemaksas neaprēķina un pašnodarbinātais veic obligātās iemaksas no faktiski saņemtajiem saimnieciskās darbības ienākumiem.

Pēc kalendāra gada beigām VSAA triju mēnešu laikā veic minimālo obligāto iemaksu pārrēķinu, ņemot vērā minimālo obligāto iemaksu objektu gadam, un Valsts ieņēmumu dienests EDS informē pašnodarbināto par pārmaksātajām minimālajām obligātajām iemaksām.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas