E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21384
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas

Sociālā nodrošinājuma pabalsts, ja miris apgādnieks

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. oktobrī, 2020
Elīna

Labdien! Lieta ir šāda: es un mani nepilngadīgie bērni patstāvīgi dzīvojam Latvijā, bet viņu apgādnieks, kurš bija Francijas pilsonis, dzīvoja un strādāja Lielbritānijā. Bērnu tēvs nomira š. g. septembrī Lielbritānijā, un pieteicos uz apgādnieka zaudējuma pensiju bērniem abās valstīs, jo bērni ir arī Francijas pilsoņi, ne tikai Latvijas. Ja būs atteikums no abām valstīm, vai bērniem, dzīvojot šeit, Latvijā, būtu iespēja saņemt valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu apgādnieka zaudējuma gadījumā? Paldies!

A
atbild:
03. novembrī, 2020
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Dace Prenclava, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Ja apgādniekam, kurš nomiris, nav apgādnieka zaudējuma pensijas piešķiršanai nepieciešamā apdrošināšanas stāža, tad piešķir valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu. (To paredz Valsts sociālo pabalstu likuma 4. panta pirmā daļa, piektās daļas 2. p., 13. panta pirmās daļas 3. p. un otrā un trešā daļa.)

Tiesības uz pabalstu ir Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem, ārvalstniekiem un bezvalstniekiem:

  • kuri zaudējuši apgādnieku;
  • kuriem piešķirts personas kods;
  • kuri pastāvīgi dzīvo Latvijas teritorijā.

Pabalstu piešķir personai, kurai nav tiesību saņemt valsts pensiju, un izmaksā līdz pilngadības (18 gadu) sasniegšanai. Pēc pilngadības sasniegšanas izmaksu turpina, ja bērns mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un nav vecāks par 20 gadiem vai studē augstskolā dienas nodaļā (pilna laika klātienē) un nav vecāks par 24 gadiem.

Ja persona saņem citas valsts pensiju, kas nesasniedz valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru, piešķiramo pabalstu samazina par summu, kas atbilst citas valsts piešķirtās pensijas apmēram.

Personai, kura saņem citas valsts pensiju, kas ir vienāda ar valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru vai to pārsniedz, valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu nepiešķir.

No minētā secināms: ja personai tiks atteikta apgādnieka zaudējuma pensijas piešķiršana, tad varēs izskatīt viņas tiesības uz valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas