E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21108
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
7
1
7

Kā lauzt īres līgumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. septembrī, 2020
Inga Bērziņa

Labdien! Izīrēju savu dzīvokli nu jau 10 gadus vienam konkrētam īrniekam, bet īrnieks no šā gada sākuma nav maksājis īres līgumā paredzētos maksājumus. Jau ilgstoši mēģinu ar īrnieku sazināties (telefons, e-pasts, sociālie tīkli u. c.), bet visi zvani un ziņas tiek ignorētas. Dzīvoklim īrnieks ir nomainījis arī atslēgas. Uz vairākiem rakstiskiem ziņojumiem un lūgumu atdot īpašuma atslēgas netiek atbildēts, arī ziņas netiek lasītas. Aptaujājot kaimiņus, ir pamatotas bažas, ka īrnieks kādu laiku īpašumā jau arī fiziski neuzturas, protams, tas neizslēdz kārtējo komunālo maksājumu maksāšanu, ko šobrīd maksāju no savas puses, lai neuzkrātos komunālo maksājumu parāds. Saskaņā ar līguma noteikumiem par līguma laušanu man jābrīdina īrnieks mēnesi iepriekš. Kā lai to izdaru, ja nezinu, kā fiziski varu sasniegt īrnieku? Vai es varu līgumu lauzt nekavējoties? Kā man to pareizi darīt zināmu īrniekiem? Kā es tiesiski varu iekļūt savā dzīvoklī, kuram īrnieks patvaļīgi nomainījis atslēgas? Kā rīkoties ar īrnieka mantām, ja tādas būtu palikušas dzīvoklī? Kā pareizi rīkoties, dzīvokli atslēdzot (liecinieki, akts?), lai vēlāk nebūtu pārpratumu par to, kas dzīvoklī bijis? Kurš fiziski var atvērt dzīvokļa durvis, vai namu apsaimniekotājs? Pie kā varētu vērsties šādā jautājumā? Vai šādos gadījumos ir iespēja vērsties tiesā pret īrnieku par saistību nepildīšanu un parāda (zaudējumu) piedziņu? Pielikumā varu pievienot arī īres līguma fotokopiju. Gaidīšu no jums ziņas pēc iespējas ātrāk, lai varētu atrisināt šo nepatīkamo situāciju. Paldies!

A
atbild:
10. septembrī, 2020
Inese Helmane
LV portāls

Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 28.2 pants “Dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšana, ja īrnieks ir parādā īres maksu un maksu par pamatpakalpojumiem” noteic, ka izīrētājs var izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu, izliekot īrnieku kopā ar viņa ģimenes locekļiem un citām personām bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas, šādos gadījumos:

  • ja īrnieks vairāk nekā trīs mēnešus nemaksā dzīvojamās telpas īres maksu, lai gan viņam bija nodrošināta iespēja lietot dzīvojamo telpu saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu un normatīvajiem aktiem;
  • ja īrnieks vairāk nekā trīs mēnešus nemaksā par pamatpakalpojumiem, lai gan viņam bija nodrošināta iespēja izmantot pamatpakalpojumus saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu un normatīvajiem aktiem.

Izīrētājs pirms prasības celšanas tiesā vismaz mēnesi iepriekš rakstveidā brīdina īrnieku par dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšanu. Gadījumos, kad izīrētājam nav zināma īrnieka atrašanās vieta, prasību tiesā var celt, ja mēnesi iepriekš “Latvijas Vēstnesī” ir publicēts brīdinājums.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas