E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20988
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība

Vai uz Latviju var pasūtīt klonazolāmu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2020
Guntars

Latvijā klonazepāms ir recepšu zāles, ko lieto cilvēki ar panikas lēkmēm un stresu. Nesen atradu vielu ar līdzīgu nosaukumu – clonazolam jeb klonazolāms. Vai klonazolāmu ir legāli iegādāties interneta veikalos un piegādāt uz Latviju? SkatĪjos narkotisko vielu sarakstā, un tur klonazolāms nebija pieminēts.

A
atbild:
23. novembrī, 2020

Latvijas Zāļu reģistrā nav iekļautas zāles, kuru aktīvā viela būtu klonazolāms. Saskaņā ar tīmekļa vietnēs pieejamo informāciju viela klonazolāms (clonazolam) ir klasificējama kā vielas klonazepāms triazolo analogs.

Saskaņā ar Nr. 847 “Noteikumi par Latvijā kontrolējamajām narkotiskajām vielām, psihotropajām vielām un prekursoriem” 2.4. apakšpunktu narkotisko un psihotropo zāļu un vielu apriti regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā Latvijā kontrolē Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru I, II vai III 

sarakstā iekļauto narkotisko un psihotropo vielu atvasinājumus, izomērus, struktūranalogus, aktīvos metabolītus, esterus, ēterus un sāļus (arī izomēru, struktūranalogu, aktīvo metabolītu, esteru un ēteru sāļus), kā arī zāles, kas satur minētajos sarakstos iekļautās narkotiskās un psihotropās vielas, ja normatīvajos aktos nav noteikti izņēmumi.


Ņemot vērā iepriekš minētajā normatīvajā aktā noteikto, Latvijā viela klonazolāms un tā saturošās zāles būtu klasificējamas kā noteikumu Nr. 847 3. pielikuma Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru III sarakstā (Bīstamas psihotropās vielas, kuras var tikt izmantotas ļaunprātīgos nolūkos) 32. punktā iekļautās vielas klonazepāms analogs, un Latvijā tas būtu pakļauts kontrolei narkotisko un psihotropo zāļu un vielu apriti regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Pamatojoties uz Narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī prekursoru likumīgās aprites likuma 39. panta 3. punktu, fiziskās personas nav tiesīgas nosūtīt un saņemt II un III sarakstā iekļautās zāles, izmantojot iekšzemes un starptautiskos pasta sūtījumus.

Fiziskas personas tiesības ievest Latvijā kontrolējamo vielu sarakstos iekļautās zāles noteiktas iepriekšminētā likuma 39. pantā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas