E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2097
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Pirms prasīt pabalstu, jānokārto paternitāte

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. martā, 2013
Renāte Baltiņa

Labdien! Radi stāsta, ka iespējams atteikties Latvijā no 8 Ls ģimenes pabalsta un noformēt, ka saņemu no Vācijas bērna pabalstu, kas ir 184 eiro. Vai tas tiešām ir iespējams un kas man būtu jādara (kādas formalitātes jākārto), lai saņemtu šo pabalstu no Vācijas? Ja bērna tēvs ir Vācijā un tur strādā, bet diemžēl viņš dzimšanas apliecībā neuzrādās kā tēvs, tur ir svītriņa. Tas palika nenokārtots, jo tajā laikā, kad dzima bērns, viņš strādāja citā valstī, kad kārtoju dokumentus. Mēs laikam nemaz nevaram pretendēt uz pabalstu?

A
atbild:
19. martā, 2013
Lolita Lūse
LV portāls

Lai iegūtu ģimenes pabalsta starpību no Vācijas, bērna tēvam jāvēršas Vācijas kompetentajā iestādē.

Ja bērna tēvs kaut kādu apstākļu dēļ šo pabalstu Vācijā nepieprasa un māte ir tas vecāks, kurš rūpējas par bērnu, viņai jāvēršas VSAA Starptautisko pakalpojumu nodaļā, lai šo jautājumu risinātu.

Plašāks izklāsts LV portāla skaidrojumā "Par ģimenes pabalstu, ja bērns dzīvo Latvijā, bet viens no vecākiem strādā citā ES/EEZ valstī".

Taču, pirms pieprasīt pabalsta starpību, Jums jāsakārto bērna paternitātes jautājums. Ja nav iespējams bērna paternitāti noteikt brīvprātīgi, bērna mātei nav citu iespēju kā vērsties tiesā ar prasību paternitātes noteikšanai tiesas ceļā. Paternitāti var noteikt neatkarīgi no tā, kad bērns dzimis un kad reģistrēta viņa dzimšana.

Plašāku skaidrojumu par paternitātes noteikšanu lasiet LV publikācijā publikācijā "Paternitāte - bērna izcelšanās noteikšana".

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 98 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas