E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20791
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
5
1
5

Laulātā parādsaistības. Kam pievērst uzmanību?

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. augustā, 2020
Anželika

Četrus mēnešus pēc laulībām es paņēmu kredītu un nopirku dzīvokli uz sava vārda. Vīram ir divi bērni no iepriekšējām attiecībām (laulības nebija) un viens kopīgs mūsu bērns. Vai vīra nāves gadījumā šie divi bērni varēs mantot dzīvokļa daļu? Nekādu citu mantu vīram nav, tikai parādi. Un, ja pretendēs uz mantojumu, tad mantos arī parādus?

A
atbild:
14. septembrī, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Ja mājas iegādei aizņēmuma ņemšanā piedalījāties tikai jūs, kredīts ir noformēts tikai uz jūsu vārda un tiek nomaksāts tikai par jūsu algu, tad, dalot laulāto kopīgo mantu, nevarētu rasties pamats uzskatīt, ka dzīvoklis ir laulāto kopīgā manta, jo, visticamāk, nav iegūts par abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā palīdzību (skatīt Civillikuma 89. un 91. panta noteikumus). Atbilstoši Civillikuma 91. panta otrās daļas otrajam teikumam tas, ka nekustamais īpašums ir viena laulātā atsevišķa manta, ierakstāms zemesgrāmatā.

Ja jūsu vīram ir tikai parādi, rekomendēju noslēgt laulības līgumu par visas laulāto mantas šķirtību, tādā veidā izvairīsieties no laulāto kopīgās mantas veidošanās un pasargāsiet savu dzīvokli un citu īpašumu ne tikai no vīra mantiniekiem, bet arī no vīra kreditoriem. Ja ir izveidojusies laulāto kopīgā manta, tad uz to arī var vērst piedziņu vīra kreditori, kuri var vērsties tiesā ar prasību par parāda piedziņu, savukārt pēc laulības līguma par visas laulāto mantas šķirtību noslēgšanas laulāto kopīgā manta vairs neveidosies.

Ņemot vērā, ka vīrs mantojumā teorētiski var atstāt tikai parādu, visticamāk, neviens mantinieks nebūs ieinteresēts pieņemt šādu mantojumu. Atbilstoši Civillikuma 701. panta noteikumiem ar mantojuma pieņemšanu un iegūšanu visas mantojuma atstājēja tiesības un saistības, ciktāl tās neizbeidzas ar viņa personu, pāriet uz mantinieku. Ņemot vērā, ka mantiskas izteiksmes parādi pāriet uz mantinieku, tas nozīmē, ka, pieņemot mantojumu, tiek saņemti mantojumā arī visi parādi. Savukārt Civillikuma 707. pantā noteikts: ja mantojums nav pietiekami liels, lai nosegtu parādsaistības, tad mantiniekam jāsamaksā parādi no savas paša mantas, to, visticamāk, neviens mantinieks nevēlēsies darīt.

Ja jūsu vīrs nespēj atdot parādus, tad, iespējams, ir iestājušās Maksātnespējas likuma 129. pantā noteiktās fiziskas personas maksātnespējas pazīmes. Ja vīrs apzinās, ka parādus nevarēs atdot, tad pēc laulības līguma noslēgšanas rekomendēju apsvērt iespēju vīram uzsākt fiziskas personas maksātnespējas procesu un sakārtot savas parādsaistības.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas