E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20698
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
10
10

Kapitāldaļas var pārdot par jebkuru cenu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2020
Sandrīte

Vai persona var pārdot savas kapitāldaļas tā paša uzņēmuma dalībniekam par augstāku cenu nekā to nominālvērtība?

A
atbild:
22. jūlijā, 2020
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Komerclikuma 188. panta pirmajai daļai dalībniekam ir tiesības brīvi atsavināt savu daļu, ja vien likumā vai statūtos nav noteikts citādi. Saskaņā ar panta otro daļu atsavināšanas, tostarp nodošanas, darījums jāslēdz rakstveidā.

Tātad kapitāldaļas ir tiesības brīvi pirkt un pārdot, bet par šo darījumu rakstiski jānoslēdz pirkuma līgums. Turklāt saskaņā ar 188. panta trešo daļu dāvināt, mainīt vai citādi atsavināt daļu (izņemot pārdošanu) dalībnieks drīkst tikai ar citu dalībnieku lēmumā izteiktu piekrišanu, ja statūtos nav noteikts citādi (tas ir tikai gadījumos, kad uzņēmuma kapitāldaļas pieder vairākiem dalībniekiem).

Attiecīgi likums nenosaka ierobežojumus kapitāldaļu cenas noteikšanai. Kapitāldaļas var pārdot par jebkuru cenu – nominālvērtību, augstāku vai zemāku cenu. Tas atkarīgs no uzņēmuma vērtības: kādi ir uzņēmuma ilgtermiņa ieguldījumi, apgrozāmie līdzekļi salīdzinājumā ar ilgtermiņa un īstermiņa kreditoriem, pašu kapitāls. Lai to precizētu, uzņēmuma novērtēšanai var pieaicināt zvērinātu revidentu.

Komerclikuma 189. panta pirmā daļa paredz: ja kāda dalībnieka daļas tiek pārdotas, pārējiem dalībniekiem ir pirmpirkuma tiesības (ja statūtos nav noteikts citādi).

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas