E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19406
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Izmaksātājs fiziskās personas autoratlīdzībai piemēro izdevumu normas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. februārī, 2020
Anita

Nerezidents – juridiska persona – sniedz pakalpojumu: mākslinieku (dziedātāju, mūziķu vai mūzikas grupas) nodrošināšanu pasākumā. Atlīdzības jeb honorāra summai izmaksas brīdī tiek piemērots IIN 23%. Vai juridiskai personai, kas ir nerezidents, var piemērot attaisnotos izdevums 50% apmērā tāpat kā fiziskai personai (nerezidentei)?

A
atbild:
02. martā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Autoratlīdzība (honorārs) ir samaksa par darba radīšanu vai izpildīšanu, kā arī par tiesībām izmantot darbu vai izpildījumu. Autora līguma gadījumā viena no līgumslēdzējpusēm ir fiziskā persona, kura saņem autoratlīdzību.

Latvijas Republikā komersanti, individuālie uzņēmumi (arī zemnieku vai zvejnieku saimniecības), kooperatīvās sabiedrības, nerezidentu pastāvīgās pārstāvniecības, iestādes, organizācijas, biedrības, nodibinājumi un fiziskās personas, kuras reģistrētas kā saimnieciskās darbības veicējas, izmaksājot fiziskajai personai autoratlīdzību (honorāru), izmaksas brīdī ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Autoratlīdzības izmaksātājs katras izmaksas laikā, aprēķinot no izmaksājamās autoratlīdzības summas ieturamo iedzīvotāju ienākuma nodokli, ņem vērā ar ienākuma gūšanu saistītos izdevumus Ministru kabineta 2010. gada 21. septembra noteikumu Nr. 899  “Likuma “Par iedzīvotāju ienākumanodokli” normu piemērošanas kārtība” 57. punktā noteikto normu apmērā.

Izdevumu normas saistībā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli ir noteiktas fiziskām personām, IIN maksātājām.

Komersantam nodokļu likumu piemērošanas jautājumi jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas