E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19333
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
6
6

Ja kaimiņš applūdina dzīvokli

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2020
Laima Šulca

Labdien! Augšējie kaimiņi jau otro reizi gada laikā ir applūdinājuši manu dzīvokli: šoreiz nokrita virtuves griesti. Visa problēma ir sabojātie krāni, kurus viņi atsakās labot, arī meistarus dzīvoklī neielaiž. Mans dzīvoklis ir apdrošināts, akti sastādīti, pašlaik veicu remontu, bet cik ilgi tas pastāvēs? Vai ir kāds veids, kā piespiest kaimiņus salabot savas komunikācijas dzīvoklī, jo viņi bojā arī visu iedzīvotāju kopīpašumu? Paldies!

A
atbild:
13. februārī, 2020

Šis jautājums jārisina ar nama apsaimniekotāju. Ja bojājumu cēlonis ir kopīpašumā (stāvvados), tad dzīvokļu īpašnieku kopība lemj par remontdarbiem kopīpašumā. Apsaimniekotājam arī vajadzētu būt zināmam stāvvadu stāvoklim, tādēļ viņš var ierosināt remontdarbu veikšanu.

Ja bojājumu cēlonis ir konkrētā dzīvokļa komunikācijās (caurules, krāni, savienojumi), tad par to uzturēšanu ir atbildīgs īpašnieks. Apdrošinātājam, kurš izmaksājis atlīdzību cietušajam, ir tiesības vērsties (un iespējams, ka apdrošinātājs jau ir vērsies) ar subrogācijas prasību pret personu, kura atbildīga par zaudējumiem, kā arī tad, ja potenciāli vainīgā persona liedz piekļuvi savam īpašumam un tādējādi neļauj novērst bojājumus kaimiņiem vai liedz noteikt bojājumu cēloni. Līdz ar to zaudējumu nodarītājs būs spiests atmaksāt apdrošinātājam summu, ko tas izmaksājis cietušajam.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas