E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18648
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Ja bērna tēvs uzturlīdzekļu maksājumus veic neregulāri

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2019
Marika

Labdien! Bērna tēvs (bērnam ir gadiņš) alimentus no sākuma maksāja ar Uzturlīdzekļu garantijas fonda starpniecību, tad fonds atteicās no starpniecības, jo tēvs visu laikus izmaksāja man. Katru mēnesi viņš maksāja, tikai nedarīja to noteiktajā datumā: varēja samaksāt gan mēneša sākumā, gan beigās. Par pēdējo mēnesi (novembri) vispār nav maksājis. Zvanīju atkal uz fondu, bet viņi pateica, ka nevar palīdzēt, jo, redz, līdz šim viņš visu ir laikus samaksājis. Ar pašu tēvu es arī neko nevaru sarunāt. Vai varu kaut kā panākt, lai tēvam alimentus vajadzētu maksāt noteiktā datumā? Ja varu, tad kā to izdarīt?

A
atbild:
03. februārī, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Uzturlīdzekļu maksājums pēc būtības ir regulārs un periodisks maksājums bērna uzturēšanas izdevumu nodrošināšanai. Ministru kabineta noteikumu Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” 2. punkts noteic: katra vecāka pienākums ir katru mēnesi nodrošināt saviem bērniem minimālo uzturlīdzekļu apmēru. Tātad tiesību aktos nav noteikts, ka uzturlīdzekļu maksājums būtu veicams konkrētā datumā, taču tie ir jānodrošina katru mēnesi. Vecāku ziņā ir savstarpēji vienoties par uzturlīdzekļu apmēru un maksāšanās kārtību.

Civillikuma 179. panta pirmā daļa noteic, ka strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa. Šeit gan ir viena nianse – kopš uzturlīdzekļu piedziņu valstī noteiktajā minimālajā apmērā administratīvā procesa ietvaros veic Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija, tiesa izšķir strīdus par uzturlīdzekļiem tādā gadījumā, ja prasītais uzturlīdzekļu apmērs pārsniedz valstī noteikto minimālo apmēru.

Vecākam, kurš īsteno bērna ikdienas aprūpi, ir tiesības prasīt uzturlīdzekļus lielākā apmērā, prasības pieteikumā tiesai sniedzot pierādījumus, ka bērna uzturam ir nepieciešami uzturlīdzekļi lielākā apmērā. Proti, katrai izdevumu pozīcijai, kas attiecināma tieši uz konkrētā bērna uzturēšanu, pretī jāliek pierādījumi, kas apstiprina to nepieciešamību un apmēru (plašāk e-konsultācijā – “Vai var prasīt uzturlīdzekļus lielākā apmērā”). Tāpat tiesai var lūgt noteikt konkrētu datumu, līdz kuram veicami uzturlīdzekļu maksājumi.

Tiesas spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu, protams, negarantē, ka bērna tēvs turpmāk vienmēr godprātīgi veiks maksājumus laikā (plašāk e-konsultācijā – “Kā var izveidoties uzturlīdzekļu izmaksas pārtraukums”). Taču spēkā esošs tiesas spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu nozīmē, ka, tiklīdz beigsies uzturlīdzekļu maksājuma termiņš, būs izveidojies uzturlīdzekļu parāds, kuru varēsit nodot piedziņai zvērinātam tiesu izpildītājam.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 94 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas