E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18154
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kāpēc var izveidoties uzturlīdzekļu izmaksas pārtraukums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2019
Evelīna

Labdien! Man ir izpildraksts par uzturlīdzekļu piedzīšanu no bērna tēva: lielākā apmērā nekā valsts noteiktais minimums. Bērna tēvs nestrādā, līdz ar to naudu saņemu no Uzturlīdzekļu garantijas fonda. Dzīvoju mierīgi, līdz atnāca vēstule no tiesu izpildītāja, ka bērna tēvs ir sācis strādāt un fonds vairs man neizmaksās uzturlīdzekļus. Realitātē bērna tēvs jau ir pametis darbu. Šobrīd nedz tiesu izpildītājs, nedz Uzturlīdzekļu garantijas fonds man nav samaksājis naudu. Bērns divus mēnešus palika bez uzturlīdzekļiem. Tiesu izpildītājs paskaidroja, ka šādas situācijas periodiski var notikt un jebkurā gadījumā veidojas parāds bērnam. Vai tiesu izpildītājs rīkojās likumīgi? Vai šādās situācijās nebūtu pareizi uzkrāt naudu no bērna tēva un tikai tad atsaukt fonda maksājumus? Tiesājos, lai bērns nepaliktu bez šiem 100 EUR mēnesī, realitātē ar visu tiesu bērns paliek bez minimālajiem līdzekļiem.

A
atbild:
17. oktobrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Diemžēl gadījumos, kad uzturlīdzekļi tiek piedzīti, pamatojoties uz tiesas spriedumu, un lietā ir divi piedzinēji – Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija un viens no bērna vecākiem –, šāda jautājumā aprakstītā situācija var izveidoties.

Uzturlīdzekļu piedziņas gadījumā ir īpaši noteikta naudas sadale, kas regulēta Civilprocesa likuma 623. panta otrajā daļā.

Proti, ja uzturlīdzekļi tiek maksāti saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu un piedzītā uzturlīdzekļu summa:

  • nenodrošina minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kādu noteicis Ministru kabinets, piedzītos uzturlīdzekļus ieskaita Uzturlīdzekļu garantiju fondā;
  • nodrošina minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kādu noteicis Ministru kabinets, tad uzturlīdzekļus tādā apmērā, kādu noteicis Ministru kabinets, izmaksā iesniedzējam, bet atlikušo summu ieskaita Uzturlīdzekļu garantiju fondā līdz pilnīgai parāda dzēšanai.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 12. panta sestā daļa paredz zvērināta tiesu izpildītāja pienākumu paziņot fonda administrācijai par piedzītajiem uzturlīdzekļiem, ja tie nodrošina minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kādu noteicis Ministru kabinets. Tādā gadījumā uzturlīdzekļus iesniedzēja (bērna mātes) kontā ieskaita zvērināts tiesu izpildītājs, savukārt uzturlīdzekļu izmaksa no fonda tiek izbeigta, jo parādnieks kaut piespiedu kārtā nodrošina uzturlīdzekļus.

Ja uzturlīdzekļu maksājums kārtējā mēneša periodā netiek veikts, zvērināts tiesu izpildītājs paziņo fonda administrācijai par to, ka spriedums netiek pildīts un fonda administrācija, pamatojoties uz bērna mātes iesniegumu, atsāk uzturlīdzekļu izmaksu no fonda.

Uzturlīdzekļu parādam nav noilguma, un šis parāds tiks piedzīts no parādnieka, tiklīdz tas būs iespējams, arī no vecuma pensijas, mantojuma u. c. ienākumiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas